De brandweer moest tijdens de jaarwisseling drie autobranden blussen FOTO PERRY ROOVERS
De brandweer moest tijdens de jaarwisseling drie autobranden blussen FOTO PERRY ROOVERS Foto: Perry Roovers / SQ Vision

Drie autobranden bij 'rustig verlopen' jaarwisseling

BERGEN OP ZOOM - Burgemeester Frank Petter kijkt terug op een 'rustig verlopen' jaarwisseling, met als opvallend minpunt drie autobranden. Verder kwamen bij politie en brandweer nog wel de nodige meldingen binnen, maar viel de materiƫle schade voor de gemeente relatief mee. Bij het Bravis kwamen tijdens de jaarwisseling zeven mensen binnen op de spoedeisende hulp vanwege vuurwerkletsel en overmatig alcoholgebruik.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Voor drie autobezitters begon 2019 met een flinke kater. Zij zagen hun auto tijdens de jaarwisseling door vuurwerk in vlammen opgaan. Al vroeg op de avond van 31 december was het raak in de Mercuriusstraat-Oost en op het Piusplein. Brandweer kwam met spoed ter plaatse om de branden te blussen, maar de auto's konden niet meer gered worden. Later die nacht moest de brandweer nog een keer uitrukken voor een autobrand in de gemeente. Deze keer in de Marslaan. Burgemeester Petter reageert teleurgesteld op de autobranden in de verder rustig verlopen nacht. "Het is bijzonder vervelend dat mensen persoonlijk schade lijden door dit soort onnodige acties", aldus de Bergse burgemeester.

Incidenten

Burgemeester Frank Petter constateerde op de ochtend van 1 januari dat openbare orde en veiligheid goed geborgd is. Brandweer en politie moesten diverse malen uitrukken vanwege meldingen van kleine brandjes in de openbare ruimte en bij (ondergrondse) containers. Ook ontstond er brand in een pand aan de Herman Leusstraat en bij een bedrijfje aan de Calandweg. Die brandjes waren redelijk snel onder controle. In de Moreelsestraat moest de politie er aan te pas komen toen een aantal mensen meubilair op straat sleepten en brand wilden stichten. Dat is voorkomen en het meubilair is snel afgevoerd, en in de Frederik Hendrikstraat moest de politie ingrijpen bij een vechtpartij. Na het ingrijpen was de rust ook daar weergekeerd. Verder werden er twee woninginbraken geconstateerd. Een in de Lourdesstraat en een aan de Halsterseweg.

Bij het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom kwamen tijdens de jaarwisseling in totaal zeven personen terecht op de spoedeisende hulp. Drie mensen kwamen binnen voor vuurwerkletsel. Twee van hen waren boven de achttien jaar oud. "De derde patiƫnt was onder de achttien jaar oud en was tevens toeschouwer", aldus woordvoerder Moerkerken. In Bergen op Zoom kwamen er vier mensen binnen op de SEH omdat ze teveel gedronken hadden. De veeldrinkers waren allemaal boven de achttien jaar oud.

Oliebollen

Naast alle incidenten die 's avonds en 's nachts plaatsvonden vanwege vuurwerk, zorgde ook het oliebollen bakken voor een inwoner uit Halsteren voor een gevaarlijke situatie. Tijdens het bakken voor de verkoop door Roparunteam Maak een Vuist explodeerde rond 7.30 uur aan het Sint Maartensplein in Halsteren een gasfles. De bewoner raakte daarbij zwaargewond. Het slachtoffer liep tweede- en derdegraads brandwonden op aan de handen en het gezicht.

Flying Teams

In de aanloop naar de viering van Oud en Nieuw werd er in Bergen op Zoom vooral ingezet in het aanspreken van jongeren die te vroeg hun vuurwerk afstaken. Politie en Boa's en speciale Flying Teams waren daar al ruim voor de jaarwisseling druk mee. Ook de buurtpreventieteams in Bergen op Zoom hebben daarin een behoorlijk steentje bijgedragen. Dat leverde uiteindelijk geen processen-verbaal op, maar wel zeventien waarschuwingen. Ook in de Plejadenlaan werden jongeren aangesproken die auto's bekogelden met vuurwerk. In bijna alle gevallen is het vuurwerk in beslag genomen en konden ouders hun kinderen op het politiebureau op komen halen.[l]