Zwart geeft mat in drie zetten
Zwart geeft mat in drie zetten Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Gongtoernooi en Open Bergs bij BSV

BERGEN OP ZOOM - Vrijdag 22 december won Arjon Severijnen het jaarlijkse kerstgongtoernooi bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV. Verder werden er diverse partijen ingehaald voor het Open Bergs Schaakkampioenschap.

Gongtoernooi

Een gongtoernooi heeft een bijzondere spelvorm. Tijdens een normale schaakpartij kan een speler de totale bedenktijd zelf indelen, maar bij een gongtoernooi klinkt er iedere 7 a 10 seconden een geluidsignaal, waarna de aan zet zijnde speler zo snel mogelijk een zet moet uitvoeren. Dit leidt regelmatig tot onverwachte zetten, waarop vervolgens snel een goed antwoord moet worden gevonden. Na een niet vooraf niet bekendgemaakt aantal zetten klinkt het eindsignaal. Alle partijen die op dat moment nog niet beëindigd zijn worden daarmee automatisch remise verklaard, onafhankelijk van de stand op het bord.

Op 22 december, de laatste clubavond voor Kerstmis, namen 16 leden en oud-leden van BSV deel aan het Kerstgongtoernooi. Zowel de voorrondes als de finalerondes werden gespeeld in 4 groepen van 4 spelers. Vervolgens werden de scores uit alle rondes bij elkaar opgeteld om de eindstand te bepalen. Arjon Severijnen won al zijn partijen, en werd met 6 punten de onbetwiste winnaar van het toernooi. De verdere eindstand: 2/3. Alexander Bruschke en René Punt 5 punten; 4. Bas van de Putte 4 punten; 5/6. Martin de Smit en Piet Bruys 3½ punt; 7-10. Henry Groenveld, Bart van Kasteren, Robert Huizer en Wesley Hopmans 2½ punt; 11/12. Hamid Hussain en Pieter-Jan Demmers 2 punten, 13/14. Alexander van ‘t Hoff en Ton Hertogs 1½ punt; 15/16 Kees de Looff en Henk van Houten 1 punt. Alle deelnemers gingen naar huis met een zelfgekozen prijs naar keuze.

Open Bergs

Voor het Open Bergs Schaakkampioenschap is de laatste weken een aantal inhaalwedstrijden gespeeld. In finalegroep A speelden André van der Graaf en Angelique Osinga remise, Erwin Kalle won van Ton van Vliet, en de partij tussen Oliver de Hert en Bas van de Putte eindigde na een lange strijd in remise. Na 3 ronden gaat Martin de Smit aan kop met 2½ punt, op de voet gevolgd door Angelique Osinga en Erwin Kalle met 2 punten.

In finalegroep B1 waren alle partijen van de eerste 4 ronden al gespeeld. Robert Kunst gaat aan kop met 3 punten, Kees de Looff volgt op een half punt.

In groep B2 won Piet Bruys van Bert van der Linden. Met alle partijen van de eerste 4 ronden gespeeld staat Wesley Hopmans op de eerste plaats met 2½ punt; Ton Hertogs en Piet Bruys hebben een half punt minder.

Vrijdag 11 januari wordt de volgende ronde van het Open Bergs gespeeld.

Schaakstelling

De week voor Kerstmis was de stelling: wit: Kh1, Dh4, Ta1, Tg1, Lh6, Pf4, pionnen a2, b2, c2, d4, e4, h2; zwart: Kh8, De7, Ta8, Tf7, Lb6, Pd7, pionnen a7, b7, c6, d5, f6, h7. Wit wint met 1.Pg6+. Als zwart 1… hxg6 speelt volgt 2. Lg7+. Op 2… Kg8 is 3. Dh8 meteen mat, op 2… Kxg7 volgt 3. Txg6, waarna op 3… Kxg6 4. Tg1 mat volgt, en op 3… Kf8 is 4. Dh8 ook mat. Zwart kan op de eerste zet ook 1… Kg8 spelen. Wit wint dan de zwarte dame met 2. Pxe7+, waarna zwart maximaal 5 zetten later alsnog mat staat.

In de nieuwe stelling geeft zwart mat in drie zetten. [l]