Ferd Quik heeft een erepenning mogen ontvangen
Ferd Quik heeft een erepenning mogen ontvangen Foto: Thijmen Alleman

Bergenaar Ferd Quik verrast met erepenning

BERGEN OP ZOOM - Traditiegetrouw luidde de gemeente Bergen op Zoom in de Gertrudiskerk tijdens een nieuwjaarsreceptie het nieuwe jaar in. Maar voor Ferd Quik mondde de bijeenkomst uit in een grote verrassing. Burgemeester Petter sloot zijn toespraak namelijk af met de oproep dat Quik even naar voren moest komen. Daar kreeg hij voor de ogen van het grote publiek een erepenning uitgereikt.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Burgemeester Petter hield maandagavond in de Gertrudiskerk traditiegetrouw een nieuwjaarstoespraak. Maar in plaats dat hij deze eindigde met een toost waarna hij het podium verliet, riep hij Ferd Quik bij zich. " Ferd, ik weet dat je van dit soort flauwekul – zoals ik me voorstel dat jij naar dit eerbetoon kijkt – niet veel moet hebben. Maar vandaag trek ik aan de touwtjes en niet jij", begon de burgemeester. "Ferd je hebt veel betekend voor Bergen op Zoom en dat doe je nog steeds met onverminderde inzet en betrokkenheid. Ik heb jouw lijst aan verdiensten in me op proberen te nemen, maar het is teveel om dat te kunnen onthouden. Man, wat ben je veelzijdig en waar haal je de energie vandaan." Vervolgens volgde een lange lijst van verdiensten.

Brabant Stoet

Quik is oprichter en jarenlang voorzitter van de carnavalsbouwclub De Krabbekweekers, medeorganistor van de vastenavendexpositie, technisch coördinator van De Vierschaar, stuwende kracht achter de oprichting van het Facilitair bedrijf, initiatiefnemer van Stichting Decorbouw Groot Arsenaal en organisator van de Brabant Stoet. "Kortom, een indrukwekkende lijst aan verdiensten. Een lijst die voor een groot deel is terug te voeren op jouw talenten en jouw gedrevenheid om bij te dragen aan de samenleving waarvan jij deel uitmaakt." Daarom sprak de burgemeester de woorden: "Ferd, de raad van de gemeente Bergen op Zoom heeft, gelet op het bepaalde in de Verordening Erepenning 2008, besloten aan jou, Ferdinand Johannes Karel Quik de erepenning van de gemeente Bergen op Zoom met inscriptie toe te kennen." En dat kon uiteraard rekenen op een groot applaus vanuit het publiek.

Toespraak

De jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Bergen op Zoom was goed bezocht. Burgemeester Petter trapte zijn toespraak af met een redelijk 'onheilspellende' anekdote over de internationale ontwikkelingen. "Nu denkt u: we staan hier toch op een nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Bergen op Zoom?", las hij de gedachten van veel mensen in de zaal. "Het is waar, 2018 is een succesjaar geweest; ook voor onze gemeente. Het gaat steeds meer mensen goed. De werkeloosheid daalde, het bedrijfsleven floreert en ook in onze regio zal die stijgende lijn zich naar verwachting verder doorzetten. De drie economische topsectoren: maintenance, logistiek en biobased/agrofood doen het uitstekend op en rond de Brabantse Wal. Er liggen veel kansen voor ons als gemeentebestuur - samen met onderwijs en ondernemers - om de economie en de werkgelegenheid verder te laten toenemen. We hebben inderdaad economisch de wind mee."

De burgemeester lichtte uitgebreid toe waarom hij dan toch zijn toespraak met zijn 'onheilsboodschap' begon. "Omdat het ook een tijd is van onrust. Niet alleen internationaal, maar ook in Nederland. Wij hebben daar dus ook mee te maken. Groepen sluiten zich steeds meer op in eigen ’bubbles’. De Gele Hesjes, de vreselijke discussies over Zwarte Piet en Christelijke feestdagen maken ons bezorgd. Niet in de eerste plaats om de inhoud van de discussie, maar vooral om de manier waarop mensen met elkaar omgaan; niet meer met elkaar van gedachten wisselen, maar gedachten op willen dringen."

De burgemeester vervolgde zijn toespraak met een opsomming van alle manieren waarop in Bergen op Zoom wordt gewerkt aan een goede en vredige toekomst, waarin samenwerking centraal staat. "U, jij, wij: we moeten samen pal staan voor onze vrijheid en daaraan blijven werken." [l]