Afbeelding
Foto:

Leerlingen Montessori: 'Laat de middelbare maar komen'

BERGEN OP ZOOM - Naar de middelbare school gaan. Het is een erg grote stap, maar de leerlingen van groep 8 van de Montessorischool in Bergen op Zoom zijn er klaar voor. Lieve, Jessy en Nomi weten al precies waar ze heen willen. En hoewel ze alle drie voor een andere school kiezen, zijn ze het over één ding helemaal eens: 'Zolang je je maar fijn voelt bij de school die je kiest.'

DOOR HANNEKE MARCELIS

Voor groep achters uit de gemeente Bergen op Zoom komt de middelbare school al snel dichtbij. Toch hoeven kinderen die twijfelen nog niet bang te worden. Alle middelbare scholen in de regio houden komende tijd nog open dagen. Al zal dat voor Jessy, Lieve en Nomi niet nodig zijn. Ook al is het pas januari, deze leerlingen weten precies waar ze heen willen.

Lieve Weterings (11)

'Ik kies voor
een creatieve school'

De 11-jarige Lieve weet al precies waar ze volgend jaar naar school wil gaan. Hoewel ze nog maar twee scholen bezocht, weet ze zeker dat het Roncalli ideaal is voor haar. "Het Roncalli is een heel creatieve school en het heeft een theater. Ik speel nu ook al toneel en het is mijn droom om later professioneel in musicals te spelen. Op het Roncalli stimuleren ze dat." Bovendien is het een kleine school die heel persoonlijk aanvoelt. En dat vindt Lieve erg fijn. "Daar kun je alle leraren leren kennen. Op een grote school is dat bijna onmogelijk." Over het huiswerk op de middelbare school maakt ze zich geen zorgen. Ze kan namelijk erg goed plannen. "Ik word eerder gek als ik geen duidelijke planning heb", lacht ze. "Dus dat huiswerk komt wel goed."

Jessy Roosendaal (11)

'Ik hoef geen
boeken mee te nemen'

Jessy (11) heeft een school uitgekozen die niet om de hoek ligt. Volgend jaar moet hij iedere dag bijna een uur fietsen naar het Ravelijn in Steenbergen. En die school is de lange fietstocht volgens Jessy helemaal waard. "Het Ravelijn werkt niet met normale lesroosters waarbij je steeds een uur een bepaald vak hebt. Maar je werkt aan projecten die je zelf mee mag bedenken." Zo ontwierp een meisje dat hij kent ooit een bureau tijdens school, dat nu in haar slaapkamer staat. "Dat vind ik heel tof. Ik kan me nooit zo goed concentreren, dus die normale lessen zijn niks voor mij. Ik vind het juist leuk om een uitdaging te hebben en zelf dingen te mogen bedenken." Het Ravelijn heeft bovendien nog een belangrijk voordeel voor Jessy: ze werken niet met boeken, maar alleen op iPad's en computers. "Dus ik hoef geen boeken mee te nemen op de fiets!"

Nomi Klijn (11)

'Mijn gevoel is
het belangrijkste'

Nomi gaat volgend jaar naar de havo op 't Rijks. Lekker makkelijk, want dat is bijna in dezelfde straat als de basisschool waar ze nu op zit. "Dat is niet het belangrijkste, maar dat ik niet zo ver hoef te fietsen naar 't Rijks is natuurlijk wel fijn." Ondanks dat Nomi eigenlijk al wist dat 't Rijks haar voorkeur had, bezocht ze afgelopen jaar toch drie andere scholen. Namelijk het Mollerlyceum, het Zuidwesthoek College en het Roncalli. "Ik wilde graag veel scholen bekijken om mijn keuze te maken. Maar uiteindelijk ga ik gewoon op mijn gevoel af." Dat 't Rijks een 'gewoon' lesrooster heeft, vindt ze absoluut niet erg. "Ik kan niet zo goed plannen. Dus ik vind het wel fijn dat je niet teveel wordt vrij gelaten."