Meer sporten is voor Sylvester geen goed voornemen, dat doet hij al genoeg
Meer sporten is voor Sylvester geen goed voornemen, dat doet hij al genoeg Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Sylvester Zwaan

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn dan die mensen die ‘hier vandaan willen komen’? Het is weer tijd voor de goede voornemens, zoals meer sporten. Sportinstructeur Sylvester Zwaan vertelt over zijn werk en heeft een gouden tip voor mensen om hun doelen te halen.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Meer sporten staat waarschijnlijk niet op het lijstje met goede voornemens van Sylvester. Als fitnessinstructeur is hij namelijk vijf dagen per week in de sportschool te vinden. Alweer behoorlijk wat jaren. “Afgelopen september was het mijn elfjarig jubileum hier bij Fitplus en daarvoor heb ik nog een jaar of twee stage gelopen en gewerkt bij een andere sportschool.”

Sport heeft altijd een rol gespeeld in het leven van Sylvester. “Op mijn vijfde ging ik al voetballen, en dat doe ik nog, maar ik heb allerlei sporten gedaan.” Toen hij moest na de middelbare school moest nadenken over zijn toekomst, wist hij dat hij iets met sport wilde doen. Maar geen topsport. “Dat had ik er nog veel meer voor moeten doen en laten. Als je de kans krijgt, pak je hem, maar de kans van slagen is heel klein.”

Dus het werd het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportbegeleiders). “Daar kreeg ik alle denkbare sporten voor mijn kiezen. Ook turnen, al zat ik daar niet op te wachten.” Na het eerste jaar moest hij kiezen. Fitnessinstructeur of recreatie op campings en bij hotels. “Bij dat laatste heb je altijd vakantie als je vrienden vrij zijn en andersom. Dus ik koos voor fitness.

En met die keuze is hij nog altijd blij. “Het blijft gaaf om te doen. Anders werkt het ook niet. Je moet jouw energie en enthousiasme overbrengen. Ander slaat het bij mensen niet aan.” En dat is in deze periode nou net zo belangrijk. De sportscholen puilen weer uit. Sommige sporters haken al vrij snel weer af. “Na een week of zes worden de smoezen en redenen om niet te sporten vaak te sterk.”

Maar hoe voorkom je dat? “Regelmaat is ontzettend belangrijk. Als het routine is, hou je het beter vol en haal je je doelen ook. Dus kies een vaste dag of een vast moment in de week. Of spreek af om met een vriend of vriendin te gaan sporten. Dan help je elkaar om het vol te houden. Sluit je aan bij een leuke groepsles. Of maak afspraken bij een gezellig coach”, stelt Sylvester glimlachend. “Wij maken bij Fitplus veel afspraken met mensen. Bijvoorbeeld om de paar weken om te kijken hoe ze ervoor staan. Dan ziet iemand vooruitgang, wat motiveert, maar het persoonlijk contact helpt mensen ook om te blijven doorgaan. En dat is voor mij als instructeur ook leuk. Samen nadenken over een goed en verantwoord trainingsschema en samen werken naar dat doel dat de mensen stellen. Als iemand daarin slaagt, is dat geweldig voor die persoon, maar voor mij ook. We hebben het dan toch maar geflikt.”[l]

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

“De gemoedelijkheid en saamhorigheid. Dat zie je binnenkort weer met de Vastenavend. En Bergen is een schitterende plek met mooie trekpleisters. Ik denk dat de Gevangenepoort, het Markiezenhof, noem het maar op, de Peperbus, om die zeker niet te vergeten, allemaal mooie uithangborden van de stad zijn.”

Wat zou je willen veranderen?

“Niks. Nou ja, er zijn misschien wel zaken die ik anders wil zien, maar niks dat er meteen bovenuit springt. Dus dan zijn het geen grote dingen. Het is allemaal wel goed zoals het is.”