Harmonie EMM in een uitverkochte zaal onder leiding van Inge Kegel-Verbraak
Harmonie EMM in een uitverkochte zaal onder leiding van Inge Kegel-Verbraak Corné de Weert

Veel lof voor uitvoering De Sneeuwman door harmonie EMM

BERGEN OP ZOOM – De koninklijk erkende harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM) is het nieuwe jaar begonnen met een groot succes. De uitvoeringen van De Sneeuwman in de theaterzaal van het Centrum Voor de Kunsten (CKB) op zondagmiddag 13 januari waren tot tweemaal toe volledig uitverkocht. Het publiek genoot met volle teugen van de klassieke animatiefilm van Raymon Briggs met muziek van Howard Blake.

De harmonie verzorgde de muzikale begeleiding, terwijl Roel van der Velde optrad als verteller. Hierdoor kwam het verhaal van het jongetje dat samen met zijn zelfgemaakte sneeuwman een nachtelijk avontuur beleeft, helemaal tot leven. Vooral de allerkleinste toeschouwers raakten helemaal in de ban van het verhaal. Regelmatig stegen spontane reacties op vanuit het jeugdig publiek. De ouderen op hun beurt keken soms met weemoed terug naar hun eigen jeugd, toen ze de film zelf voor het eerst zagen. Het geheel werd gecompleteerd door het CKB kinderkoor onder leiding van Monique Jimkes. Dat zorgde voor een sprookjesachtige sfeer tijdens de “vlucht van de sneeuwman”, de passage waarin de sneeuwman samen met het jongetje door de nachtelijke sterrenhemel vliegt.

Nieuwe traditie

Harmonie EMM heeft met deze uitvoering ingespeeld op het cultuurbeleid van de gemeente Bergen op Zoom om producties neer te zetten in samenwerking met anderen en die toegankelijk zijn voor een breed publiek. Voor veel kinderen is dit wellicht de eerste keer van hun leven dat ze een volledig orkest live horen spelen in een theaterzaal zeker in combinatie met het vertonen van filmbeelden. Voor de uitvoerenden was het ook een huzarenstukje, want nooit eerder gedaan en zeker niet eenvoudig. Veel lof was er voor dirigente Inge Kegel-Verbraak, die de oorspronkelijke arrangementen voor symfonie orkest heeft herschreven voor de harmonie en die met heel veel passie en geduld de productie heeft ingestudeerd. De reacties van het publiek na afloop waren ronduit positief. Heel voorzichtig werd er al geopperd om van deze winteruitvoering een jaarlijkse traditie te maken, net zoals in Engeland het geval is. Maar zover is het nog niet. Eerst gaat EMM net als andere jaren op de maandagavond na het Neuzebal het nieuwe vastenavendliedje instuderen tijdens een openbare repetitie, wederom in samenwerking met het CKB. [l]