'In gesprek met elkaar' tijdens Alzheimercafé Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Maandag 28 januari vindt er weer een Alzheimercafé plaats in Woonzorgcentrum "Het Nieuwe ABG", Van Dedemstraat 13, Bergen op Zoom. Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Het onderwerp is: 'In gesprek met elkaar'. Er is voldoende parkeergelegenheid aan zowel voor- als achterzijde, achter de slagboom.

Na een zeer succesvol 2018 wat betreft Alzheimercafé, met een keur aan thema's, en meer dan 500 bezoekers in 10 bijeenkomsten, gaat de groep vrijwilligers met enthousiasme aan de slag voor 2019. De eerste bijeenkomst gaan we in gesprek met elkaar, onder leiding van Raymond van Oosterbos, de coördinator van het café; in zijn arbeidzaam leven was Raymond docent/trainer in en voor de zorg- en dienstverlening.

Thema: In gesprek met elkaar

Er gebeuren een hoop dingen om mij heen, ik zou het graag bespreekbaar willen maken en delen, maar…..

Tijdens onze caféavonden worden door gastsprekers presentaties verzorgd. Het valt op dat er dikwijls behoefte is, om naar aanleiding van het onderwerp, in gesprek te gaan. De pauze leent er zich niet altijd voor, het café is te massaal of op weg naar huis komen de vragen. In een grote groep vragen stellen of antwoorden geven valt niet altijd mee, omdat het niet als "veilig"ervaren wordt. Ieder van ons, als ervaringsdeskundige of lotgenoot, maakt vele situaties mee. Hoe graag zou u deze niet willen delen? Alleen al voor het gevoel dat het u niet alleen overkomt of om bagage mee te krijgen. Vanavond gaan we de avond totaal anders "inkleden". Na een korte introductie door Raymond wordt in kleine groepen gewerkt. Onder leiding van een gespreksleider gaan de groepjes in gesprek. Ook uw partner met dementie is welkom. Wij zullen er specifiek rekening mee houden. Per groepje is er een aantal gespreksonderwerpen beschikbaar. De ervaring is dat u als bezoeker genoeg "stof" tot bespreken hebt. Vlak voor de pauze wordt door het groepje een korte terugrapportage voorbereid t.b.v. de totale groep. De terugrapportage doet de gespreksleider van het groepje na de pauze. Daarna wordt besproken hoe men het ervaren heeft.

U wordt van harte uitgenodigd op maandag 28 januari a.s. het Alzheimer Café Bergen op Zoom te bezoeken. Uiteraard is ook uw partner, zoon/dochter, vriend(in) of kennis van harte welkom. De volgende bijeenkomsten zijn op maandag 25 februari (Hoe brengen we de dag door?) en 25 maart (Jongere mensen met dementie).

Meer informatie: dhr. Raymond v. Oosterbos (coördinator), tel. 06-21971470, raymond.van.oosterbos@alzheimerwb.nl.

Er is ook een informatiestand aanwezig van Alzheimer Nederland, met informatie over de verschillende vormen van dementie, tips over omgang en bejegening enz. [l]