Anouk Roedelof tijdens een repetitie
Anouk Roedelof tijdens een repetitie DICK VERMAAS FOTOGRAFIE

Aftellen tot de Blauwe Schuit: Anouk Roedelof

BERGEN OP ZOOM - Over minder dan vijf weken is het zo ver. Dan brengt 't Berregse Leut Tejater de Legende van de Blauwe Schuit op de planken. Choreografe Anouk Roedelof kijkt al uit naar het spannende moment. "Een beetje angstzweet zal er wel zijn hoor", lacht ze.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Choreografe en eigenaresse van dansstudio Creative ARt WorX Anouk Roedelof is al sinds 'Me Bouwe' bij het Berregse Leut Tejater betrokken. Bij die eerste uitvoering kwam ze er wel pas laat in de voorbereidingen bij. De audities waren toen al achter rug. "Toen bedachten Erwin en Pieter-Jan en de rest dat het misschien toch handig was om wat structuur in de dans aan te brengen", vertelt Roedelof met een lach. En sindsdien kan het Leut Tejater altijd op Roedelof rekenen als het aankomt op de choreografie. "Natuurlijk kost het allemaal veel tijd, maar ik vind het juist een voorrecht dat ik dit mág doen", legt ze uit. "Het culturele leven in Bergen op Zoom is enorm rijk, en we weten allemaal wel dat er genoeg andere choreografen zijn. Dat ze mij hebben gevraagd en vertrouwen in me hebben is een eer. Bovendien vind ik het team echt geweldig. Het zijn allemaal enorm enthousiaste en gedreven mensen die het beste dat mogelijk is op de planken willen zetten. Dat werkt enorm fijn."

Voorbereidingen

Dit jaar maakt het Berregse Leut Tejater zich op voor de derde uitvoering: de Legende van de Blauwe Schuit. "Ik vind het zelf een enorm leuk verhaal", vertelt Roedelof. "Het is heel erg laagdrempelig en enorm grappig. Een beetje flauw zelfs. Ik was meteen enthousiast toen Erwin, onze regisseur, met het verhaal kwam." En dat is al een hele tijd geleden. Want de voorbereidingen zijn al ruim anderhalf jaar aan de gang. "Het verhaal moet bedacht worden, de muziek, de dans. Daar komt zoveel bij kijken." In mei 2018 waren de audities, en sinds september staat Roedelof dan eindelijk met de 27 spelers in de repetitieruimte. En dat is flink aanpoten. Niet alleen voor Roedelof, maar vooral voor de spelers zelf. "Ik moet eerlijk zijn, we vragen érg veel van ze. Want het is dansen, zingen en spelen tegelijkertijd. En de één heeft daar misschien veel ervaring mee, maar de ander totaal niet." Sinds enkele weken is ze daarom gestart met ook een tweede repetitie in de week. "Die richt ik alleen op de dans, terwijl bij de repetitie op vrijdag alles gedaan wordt. Ik merk wel echt dat de spelers die de extra dansrepetitie volgen daar veel baat bij hebben. Je ziet ze beter worden, dat is enorm leuk."

Spanning

Donderdag 21 februari staat de eerste van vier voorstellingen in de Maagd op het programma. Dan zal Roedelof toch wel met zweethandjes langs de zijlijn staan. "Dan kan ik niks meer doen om de spelers te helpen. Dat toekijken is wel spannend, hoor. Maar behalve spannend, gaat het vooral geweldig mooi zijn om het allemaal samen te zien komen op het grote podium en de reacties van het publiek te zien. Maar voor het zover is, eerst nog een paar weken keihard werken!" Benieuwd geworden? Kaarten voor de optredens van 21 tot en met 24 februari 2019 zijn te koop via www.blt-boz.nl.[l]

Het verhaal

De bemanning van de Blauwe Schuit wordt door de burgemeester op pad gestuurd om de Leut te zoeken. Het schip komt onder andere aan in Venetië, Duitsland, Alaska en Engeland. En overal beleven de bemanningsleden absurde avonturen.