Concert voor Ibach-orgel en 'Bellringers'

BERGEN OP ZOOM - Op zondag 27 januari a.s. is er in de Bergse Gertrudiskerk als verlaat Nieuwjaarstreffen een concert onder auspiciën van de Gertrudis Cultuurstichting (GCS) door Janno den Engelsman aan het Ibach-orgel met medewerking van “De Bellringers”: een 12 koppige Nederlandse groep (ook wel handbelkoor genoemd) die zo’n 30 handbells tot klinken brengt.

De handbells verschillen elk van toonhoogte en elke speler kan meerdere bells laten horen, zodat er echte muziekstukken ten gehore gebracht kunnen worden gebracht. Het bespelen van de handbells is een typisch Engelse traditie die nu ook, samen met orgel, in de Gertrudiskerk te horen is. “De Bellringers”, standplaats Goes, staat onder leiding van Luuk van Kleef. Het zal een afwisselend concert worden!

De “Bellringers” spelen, met begeleiding van orgel, barokmuziek van Georg Frederic Handel (1685-1759). Voorts, eveneens met orgelbegeleiding, van Erik Satie (1866-1925) de 1e Gymnopédie, van Richard Strauss (1864-1949) “Festival Procession” en van de in 1952 geboren Amerikaanse componist Douglas E. Wagner “Rondo Jubilate”.

In afwisseling met de muziek voor de handbells klinkt er werk voor orgel-solo aan het Ibach-orgel. Van de componisten Theódore Dubois en Marco Enrico Bossi is er (laat)romantische muziek van rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw. Het programma wordt geopend en besloten met orgelmuziek van Joh. Seb. Bach. Te beluisteren is het Concerto in G BWV 592, “Liebster Jesu, wir sind hier” BWV 731 en, ter afsluiting, het beroemdste en bekendste orgelwerk van Bach: dè “Toccata en Fuga” BWV 565.

Janno den Engelsman volgde orgellessen bij Flip Veldmans aan de Gemeentelijke Muziek- en Balletschool in Bergen op Zoom. Bij Hans Smout volgde hij directielessen. Hij studeerde orgel, klavecimbel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse beiaardschool in Amersfoort. Aanvullende cursussen voor orgel en beiaard resp. bij Liuwe Tamminga in Bologna (It) en Geert D’hollander in Antwerpen. In 2006 werd Janno de Sakko Cultuurpijs voor Kunsten en Letteren toegekend. Hij maakte enkele Cd-opnames (o.a. van het Ibach-orgel) en won prijzen op orgelconcoursen in Leiden en Nijmegen. Naast zijn lespraktijk is hij organist-titularis van de Gertrudiskerk en stadsbeiaardier van Zierikzee, Bergen op Zoom en Middelburg. Sinds 2013 is hij dirigent van het Steenbergse Kamerkoor Sasso Montanari.

Het afwisselend concert van deze middag is bedoeld als Nieuwjaarstreffen met na afloop Glühwein en chocomel! Eenieder is welkom om dan de Vrienden van het Ibach-orgel en het bestuur van de Gertrudis Cultuurstichting te ontmoeten.

Vooraf of na afloop van het concert kunnen concertbezoekers in de orgelinformatiehoek cd’s en boeken over de “Orgeltuin Gertrudiskerk” aanschaffen en er zijn tevens gratis mee te nemen folders en informatiemateriaal voorhanden, o.a. met betrekking tot de “Vrienden van het Ibach-orgel”.

Het concert begint om 16.00 uur. Voor de Vrienden van het Ibach-orgel geldt als steeds een entreekorting van 50%. De gebruikte kerkingang is die aan de zijde van de Kerkstraat. [l]