Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

De Schelp: géén zonnepanelen, wel waterspeelplaats

BERGEN OP ZOOM - Aan de Boulevard wordt al hard gewerkt aan de renovatie van De Schelp. Maar vanwege de haalbaarheid en de kosten van de plannen heeft het college besloten om toch enkele wijzigingen door te voeren. Zo is er een streep gezet door de zonnepanelen die op het dak moesten komen. En ook wordt het buitenbad niet meer gerenoveerd. In plaats daarvan wordt het bad weggehaald en maakt het plaats voor een 'spraypark'.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het bouwteam dat zich ontfermd over zwembad de Schelp heeft één belangrijke taak meegekregen, namelijk effciënt werken. Zo wel op het vlak van kosten, kwaliteit en planning. Want het zwembad moet met een zo klein mogelijk investering, zo snel mogelijk weer op een toekomstbestendige en duurzame manier de deuren kunnen openen. Om dat te bereiken zijn de plannen deels gewijzigd.

Dak

In het originele plan voor de renovatie stond dat er zonnepanelen op het dak zouden komen. De huidige dakbedekking moest dan verwijdert worden. Maar uit recent onderzoek blijkt dat het rendement van de panelen te laag is. Wat ze zouden opbrengen, weegt niet op tegen de kosten van het plaatsen van de panelen. Bovendien bleek dat de huidige dakbedekking van de Schelp nog minimaal vijf jaar mee te kunnen. Daarom is besloten af te zien van de panelen, en blijft het huidige dak liggen. Met die wijziging in het plan bespaart de gemeente zo'n 8 ton.

Buitenbad

Ook de renovatie van het buitenbad stond in de plannen. Maar het buitenbad kost veel geld om te onderhouden aan verwarming en reiniging. Bovendien wordt er slechts minimaal gebruik gemaakt van het bad.

'Buitenbad wordt
niet genoeg
gebruikt'

Daarom is er in overleg met de directie van het zwembad besloten het buitenbad te verwijderen. In plaats daarvan wordt een spraypark gerealiseerd. Een spraypark is een waterspeelplaats met watervelden, fonteinen en speelelementen. De aanleg van dit park is ongeveer 100.000 euro duurder dan de oorspronkelijk renovatie van het buitenbad. Daar was 110.000 voor gereserveerd. Maar omdat de exploitatiekosten van het parkje veel lager zijn dan de onderhoudskosten van het buitenbad, zal dit binnen vijftien jaar zijn terug verdiend.

In de brief die de burgemeester stuurde naar de gemeenteraad laat hij weten dat de veranderingen niet leiden tot een overschrijding van het budget, en wel tot een verhoging van de belevingswaarde. Bovendien meldt hij dat het plaatsen van zonnepanelen nog niet helemaal van de baan is. Als de huidige dakbedekking over vijf jaar aan vervanging toe is, zullen de mogelijkheden opnieuw worden onderzocht.

Renovatie

Zwembad de Schelp sloot begin 2018 onverwachts abrupt haar deuren toen uit onderzoek bleek dat de veiligheid van het bad niet kon worden gegarandeerd. Er was namelijk roest aangetroffen is de stalen constructie van het bad. Sindsdien is het zwembad gesloten. De F!tfabriek heeft haar intrek daarom weer tijdelijk genomen in de sporthal de Boulevard en de verenigingen die zwommen bij De Schelp kunnen gebruik maken van De Melanen. Die is voor de gelegenheid tijdelijk overdekt met behulp van een blaashal.

Planning

Als alles volgens planning loopt, gaat Zwembad de Schelp in september van dit jaar weer open. De sloopwerkzaamheden zijn inmiddels al achter de rug en er is een start gemaakt aan de opbouw. Via de website van de Schelp zijn foto's en updates van de werkzaamheden te vinden. Ga daarvoor naar www.zwembaddeschelp.nl.[l]