Peter van Hooijdonk van de Bergse Dumphal. FOTO: THIJMEN ALLEMAN
Peter van Hooijdonk van de Bergse Dumphal. FOTO: THIJMEN ALLEMAN Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Peter van Hooijdonk

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn dan die mensen die 'hier vandaan willen komen'? In deze drukke periode gaan we langs bij Peter van Hooijdonk van de Bergse Dumphal.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Want het is een drukke periode. Van het vuurwerk schakelt de winkel meteen door naar de Vastenavend. "Eigenlijk werken wij van feestje naar feestje. Gelukkig ben ik daar altijd wel voor te porren. Het begint bij ons in september al. Dan krijgen we Oktoberfest, daarna Halloween. Vervolgens gaan we richting Sint en Piet, de feestdagen en dan het vuurwerk voor oud en nieuw." Dat is voor Peter altijd een leuke tijd. Jongens die zelf vroeger vuurwerk kwamen halen, komen nu met hun eigen kinderen ook. "Dan adviseer ik wel dat ze naast het zware vuurwerk ook leuke, kleine dingen kopen voor de kinderen. Anders worden ze misschien bang en komen zij later niet ook bij me terug", lacht hij.

Dat vuurwerk is inmiddels weer uit de winkel verdwenen en vervangen voor Vastenavendspullen. Waar de gemiddelde Bergenaar zich nu langzaamaan druk begint te maken om het feest dat begin februari losbarst, is Peter daar al sinds maart vorig jaar mee bezig. "Eigenlijk begint dat met ideeën aan de toog, tijdens de vorige Vastenavend. Kort daarna gaan we, als we een goed idee hebben, om de tafel zitten met onze vaste ontwerpers. We moeten er namelijk vroeg bij zijn, want we laten alles maken in het Verre Oosten."

Dat het dan niet altijd goed loopt, heeft Peter door vallen en opstaan geleerd. "Ga maar eens aan een Chinees uitleggen wat Vastenavend is. Ik heb wel eens een container vol zwarte kielen gehad omdat mijn uitleg daar niet goed begrepen werd. Dat zeggen ze wel dat het de volgende keer goedkomt, maar ik heb al wel die container staan."

'Tevredenheid is een
groot iets'

De Bergse Dumphal is een familiebedrijf en dat betekent vaak hard werken en op tijd je rust pakken. Hoewel? "Ik zie mijn werk niet als werk. Anders hou je het ook niet vol. Ik adem een beetje deze winkel. Kijk, we zijn een commercieel bedrijf dus we willen geld verdienen, maar dat is niet mijn drijfveer. Ik wil het vooral naar mijn zin hebben hier. Natuurlijk is het belangrijk om tijd door te brengen met mijn vrouw en kinderen en als ik op vakantie ben, geniet ik ook volop. Maar als ik niet op vakantie zou kunnen, ook prima." Peter vindt zijn rust meer op andere momenten. "Ik hecht meer waarde aan een avond met mijn gezin of familie gezellig in de kroeg met Koningsdag of Krabbenfoor. Dan geniet ik het meest."

Grote plannen of doelen heeft Peter momenteel niet met het bedrijf. "Tevredenheid is een groot iets en ik ben tevreden. We zien wel wat er op ons pad komt. Ik ben vooral blij om met alle mensen hier samen te werken. Want zonder hen, zou ik het niet volhouden.[l]

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"Ik nodig mensen privé of voor werk hier wel eens uit voor een rondje Bergen. Dan zie je dat bij hen de mond openvalt van hoe een mooi stadje we hebben. En dat hebben we ook. Veel historie en op een van de mooiste plekken van Nederland."

Wat zou je willen veranderen?

"Ik vind het moeilijk dat mensen snel negatief de publiciteit zoeken. Besef eens wat je hier allemaal wel hebt, waar je woont en hoe mooi en goed het hier is!"