Het Bravis Ziekenhuis
Het Bravis Ziekenhuis Foto:

'Nieuwe locatie Bravis komt ten oosten van de stad'

BERGEN OP ZOOM - Als het aan het Bravis ziekenhuis ligt, komt de nieuwe hoofdlocatie tussen Bergen op Zoom en Roosendaal in te liggen, en niet in één van de twee steden zelf. Dat heeft de gemeente Bergen op Zoom geconcludeerd na het inzien van de criteria die Bravis nastreeft in de locatiekeuze. Het ziekenhuis wil in 2025 nog maar één hoofdlocatie hebben, in plaats van twee.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Een nieuwe locatie ten oosten van Bergen op Zoom zou de aanrijtijden van ambulances in Tholen en Woensdrecht echter verslechteren. Dat terwijl de aanrijtijden daar al kritisch zijn.

Hoofdlocatie

Eind 2018 verraste het Bravis ziekenhuis met de versnelde plannen om tot één hoofdlocatie te komen. Waar tot dat moment steeds gesproken werd van 2030, bleek in november ineens dat het Bravis het liefst al in 2025 één hoofdlocatie heeft. Momenteel heeft het ziekenhuis twee hoofdlocaties, één in Bergen op Zoom en één in Roosendaal. Ook zijn er poliklinieken in Etten-leur, Steenbergen en Oudenbosch. Die blijven vooralsnog gewoon open.

Voorkeurslocatie

In december heeft het ziekenhuis een lijst met criteria opgesteld voor de nieuwe locatie. "Bestudering van deze criteria heeft voor onze gemeenten duidelijk gemaakt dat Bravis bij voorkeur een locatie tussen Bergen op Zoom en Roosendaal nastreeft", laat wethouder Patrick van der Velden weten aan de Bergse gemeenteraad. De gemeente Bergen op Zoom trekt in het dossier rondom de nieuwe locatie van Bravis samen op met de gemeenten Reimerswaal, Tholen, Steenbergen en Woensdrecht.

'Momenteel zijn de
aanrijtijden voor delen
van de regio al kritisch'

Aanrijtijden

Vooral voor Tholen en Woensdrecht zou een locatie oostelijk van Bergen op Zoom problematisch zijn, omdat het een negatieve invloed heeft op de aanrijtijden van de ambulances naar de spoedeisende hulp en acute verloskunde. "Momenteel zijn die aanrijtijden voor delen van Tholen en Woensdrecht al kritisch. Bij een verschuiving van de ziekenhuislocatie in oostelijke richting verslechtert deze situatie. In het overleg met de regiogemeenten is aangegeven dat zo'n verslechtering ongewenst is", aldus de wethouder.

Duidelijkheid

De gemeente Bergen op Zoom heeft aan Bravis drie mogelijke locaties aangedragen. Welke locaties dat precies zijn, maakt de gemeente nog niet openbaar. Ook vanuit Roosendaal is er één locatie aangedragen. Bravis gaat deze locaties nu beoordelen op basis van de eerder aangedragen criteria. In de loop van februari komt hierover meer duidelijkheid.

Kosten

Sinds de fusie is het Bravis Ziekenhuis al bezig om de verdeling van de zorg zo optimaal mogelijk te maken, maar toch kleven er volgens Hans Ensing, voorzitter van de Raad van Bestuur, nadelen aan twee locaties. "Het aantal overleggen tussen de verschillende disciplines neemt alleen maar toe." Beide ziekenhuizen beschikken op dit moment over een spoedeisende hulp en intensive-care afdeling en dat is een kostbare aangelegenheid. Daarnaast stammen beide ziekenhuizen uit 1968 en de gemiddelde levensduur van een ziekenhuis is zestig jaar. Dat geeft het ziekenhuis reden genoeg om na te denken over een nieuwe toekomstbestendige hoofdlocatie. [l]

Eind 2018 maakte Hans Ensing, voorzitter van de Raad van Bestuur, bekend in 2025 al één hoofdlocatie te willen hebben