In de zomer werd Samen aan de Bak gelanceerd. Het doel is om de restafvalstromen te verminderen tot 100 kilo per gezin per jaar
In de zomer werd Samen aan de Bak gelanceerd. Het doel is om de restafvalstromen te verminderen tot 100 kilo per gezin per jaar Foto: Gemeente Bergen op Zoom

CDA maakt zich hard voor recyclen van luiers

BERGEN OP ZOOM - Nog maar 100 kilo restafval per persoon per jaar produceren. Dat is het doel dat de gemeente Bergen op Zoom wil bereiken. Maar voor jonge gezinnen is dat lastig, aangezien alle luiers de grijze container in moeten. Daarom wil de CDA graag dat Bergen op Zoom zich aansluit bij Luierrecyclingnederland.nl. Dat initiatief zorgt al in 40 Nederlandse gemeenten voor het kostenneutraal ophalen van luiers en ander incontinentiemateriaal.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het apart inzamelen en recyclen van luiers en ander incontinentiemateriaal leeft al jaren in de gemeentepolitiek. Twee jaar geleden stelde Lijst Linssen al vragen over de mogelijkheid om het materiaal apart in te zamelen. Dat idee belandde echter op een dood spoor, omdat er geen verwerker was die dat kon doen. Knowaste in Arnhem was failliet verklaard en ook Orgaworld kon de luiers niet meer verwerken. Er was dus op dat moment geen enkele recycle mogelijkheid. Maar de gemeente beloofde het onderwerp recyclen van luiers nauwlettend volgen. En het moment om actie te ondernemen is eindelijk aangebroken, stelt het CDA nu in een brief aan het college.

'Jonge gezinnen
hebben door luiers
te veel restafval'

Luierrecycingnederland

De organisatie Luierrecyclingnederland is tegenwoordig actief bezig met het kostenneutraal ophalen van luiermateriaal. Dit doen ze bij kinderdagverblijven en zorginstellingen, maar ook gemeentes kunnen aansluiten. Ze adviseren om de inzamelpunten bij de kinderdagverblijven of verzorgingstehuizen te organiseren, zodat het ophalen financieel haalbaar kan blijven. Al veertig gemeenten zijn erbij aangesloten, waaronder buurgemeente Tholen. Het CDA pleit ervoor dat ook de gemeente Bergen op Zoom contact opneemt met de organisatie om de mogelijkheden voor het ophalen en recyclen van luiers en incontinentiemateriaal ook in Bergen op Zoom te realiseren. "Want het terugbrengen van de hoeveelheid afval van onze bewoners kan alleen een succes worden als ook iedereen mee kan doen, in dit geval de jonge gezinnen en de ouderen", aldus raadslid Erik Verbogt.

Samen aan de bak

Bergen op Zoom heeft ambitieuze plannen als het aankomt op het verminderen van restafval. Afgelopen zomer werd de campagne Samen aan de Bak in het leven geroepen. Na de vorige campagne 'Van het één, komt het ander', werd nu 'Samen aan de Bak' onder de aandacht worden gebracht. Het doel van 'Samen aan de Bak' is om de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar omlaag te krijgen naar maximaal 100 kilo in 2020. De campagne is een samenwerking tussen de gemeente Bergen op Zoom, Woensdrecht, Halderberge, Roosendaal en afvalinzamelings-, bewerkings- en reinigingsbedrijf Saver. Op de website www.samenaandebak.nl vinden inwoners van de vier gemeenten alle informatie over het scheiden van afval, een gebruiksvriendelijke scheidingswijzer, tips en informatie over hoe het in hun gemeente werkt.

Nascheiding

Terwijl het CDA zich hard maakt voor het apart inzamelen van luiers, zette Lijst Linssen juist de mogelijkheden tot het nascheiden van afval bij het college van B&W op de agenda. Daarbij hoeven inwoners plastic, metaal en drankenkartons niet meer apart aan te bieden of weg te brengen, maar halen speciale sorteermachines het pmd uit de restafval. Die techniek is vooral voor burgers dus interessant. Voor hen is het gebruiksgemak een stuk groter. Maar volgens Lijst Linssen is het systeem ook financieel aantrekkelijk.

"De nascheidingsinstallaties kunnen een optimaal nascheidingsresultaat bereiken en- mede daardoor- is dit systeem ook veel voordeliger", stelt Sander Siebelink. Het raadslid wil graag weten welke stappen de gemeente met Saver onderneemt om nascheiding ook in Bergen op Zoom van de grond te krijgen.