Prins Nilles III met Diemer van Wijk bij de bekendmaking op 11-11.
Prins Nilles III met Diemer van Wijk bij de bekendmaking op 11-11. Foto: Hans de Bot

Ik ben Bergen: Diemer van Wijk en Bas van Oevelen

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn dan die mensen die 'hier vandaan willen komen'? Nog even en dan barst het Vastenavendfeest weer los, met een nieuwe Nar. Maar hoe kwam de Stichting Vastenavend bij Diemer van Wijk uit? Hijzelf en voorzitter Bas van Oevelen geven een kijkje achter de schermen.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Hoewel, een kijkje achter de schermen? Vastenavend blijft een sprookje waarvan je moet genieten, niet moet ontrafelen. Dit verhaal begint dan ook met een 'geheime commissie'. "Zodra een van onze hoofdrolspelers stopt, wordt die commissie gevormd. Zij kijken naar de plaats van, in dit geval, de Nar in het spel. Willen we die veranderen, aanpassen aan de tijd? En zo ja, wie past daar dan het beste bij", licht de voorzitter toe. De leden van deze commissie zijn onbekend. Bij het publiek, maar ook bij veel leden van de Stichting. "Alleen de leden van de geheime commissie weten wie de leden zijn. En iedereen van de Stichting weet dat ik bijgepraat wordt, omdat ik nou eenmaal eindverantwoordelijk ben."

Waar moet de Nar aan voldoen? "Allereerst moet hij, zoals we binnenskamers zeggen, 'doodgaan voor het feest'. Hij moet het een warm hart toedragen en ook zijn steentje bijdragen aan de Vastenavend. Het moet ook iemand zijn die mensen kan verbinden en in contact staat met zijn generatie. Vastenavend is een feest van de overlevering, van generatie op generatie. En al die generaties hebben een Prins en Nar die bij hun tijd passen. Tenslotte moest deze persoon geen Nar spelen, maar zijn. Zodra je het gaat spelen, prikken mensen erdoorheen."


Eigen weg zoeken

"En dus kozen ze een acteur", voegt Diemer daar lachend aan toe. "De mensen die mij kennen weten dat ik dit niet ga spelen, maar op mijn eigen manier ga zijn. De Nar die mensen een spiegel voorhoudt, dat vind ik mooi. Ik zal dus ook vooral reageren op wat ik zie en hoor. Op die manier laten merken dat ik er ben, wanneer ik dat nodig vind." Diemer werd vlak voor de zomer van 2018 benaderd en twijfelde. "Als ik hetzelfde moest gaan doen als Eric Elich, dat kan ik echt niet. Hij was op een zeer leuke en positieve manier een expressieve en aanwezige Nar. Ik ga er mijn eigen weg in zoeken."

Over hoe Diemer dat wil gaan doen, is heel veel nagedacht. "Ik heb een aantal keer met de commissie gesproken op een geheime locatie. Dan ging het vooral over wat ik zou willen doen als Nar, hoe ik me gedraag in grote gezelschappen, wat ik belangrijk vind aan het feest." Bas voegt daar aan toe: "Het klink saai, maar het is eigenlijk een gewone sollicitatieprocedure, alleen benadert de Stichting de kandidaten en niet andersom." Diemer trok aan het langste eind en staat nu klaar voor het begin van zijn eerste Vastenavend als Nar. "Ik kan niet wachten. Ik ga ervan genieten."

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

Diemer: "De Vastenavend natuurlijk. Mensen gaan met elkaar op stap, maken herinneringen, vertellen verhalen en genieten. Het begin van het feest is iedere keer als een nieuwe liefde, die met aswoensdag weer uit gaat. Maar dat is ook weer mooi. Dan kun je er weer een heel jaar naartoe leven."

Wat zou je willen veranderen?

Diemer: "Heel veel mensen delen al snel hun kritische mening op social media. Dat is hun goed recht, maar je merkt soms al snel dat ze niet alle feiten kennen en toch hard oordelen. Ik zou het mooi vinden als mensen wat meer naar elkaar luisteren en zich in elkaar verdiepen, in plaats van te snel en fel reageren."