Maar liefst 55 jaar reed er een wagen van d'Utselaers mee in de optocht
Maar liefst 55 jaar reed er een wagen van d'Utselaers mee in de optocht Foto: De Bode

BC d'Utselaers stopt na 55 jaar met bouwen

BERGEN OP ZOOM - Ruim veertig uur per week is Pieter Raaijmakers in het bouwkot van d'Utselaers te vinden. Maar na deze vastenavend komt er een einde aan. Na 55 jaar stopt bouwclub d'Utselaers ermee. En daarom organiseert de club op 10 februari een receptie in Bar Don Camillo.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Veertig uur per week in een bouwkot staan. Dat houd je niet oneindig vol, geeft ook Pieter Raaijmakers toe. Maar het is wel wat nodig is om te zorgen dat er met de vastenavend weer een mooie B-wagen van d'Utselaers staat tijdens de optocht. Daarom heeft de club besloten om er na 55 jaar mee te stoppen. "We konden het niet meer volhouden, dat was duidelijk. En dan stopten we liever in een jubileumjaar, dan dat we over één of twee jaar de handdoek in de ring zouden gooien", legt Raaijmakers uit.

Leden

d'Utselaers bouwden jarenlang gigantische A-wagens. "We hebben vroeger heel veel leden gehad en heel grote wagens kunnen bouwen", blikt Raaijmakers terug. Hij zit al zo'n negentien jaar bij de club. "Maar afgelopen jaren kozen we toch altijd voor B-wagens. Met de simpele reden dat we gewoon minder bouwers hadden. Dan is zo groot bouwen niet meer te doen." Inmiddels zijn er slechts twee vaste leden over. "Nu zijn het eigenlijk alleen nog Wilfried en ik. Hij zit al een jaar of 38 jaar bij de club", vertelt Raaijmakers. "We krijgen natuurlijk wel veel hulp van allerlei mensen. Anders zou een wagen bouwen onmogelijk zijn. Maar het meeste komt toch op ons neer, en dat is niet meer vol te houden."

Dat d'Utselaers ermee stoppen, wil echter niet zeggen dat de twee leden ook niet meer gaan bouwen. "Ik blijf zeker wel bouwen, dat is wat ik graag doe. Maar in plaats van veertig uur in het kot staan, lijkt tien uur me ook wel genoeg. Dan heb ik ook wat meer tijd voor thuis en voor andere dingen." Maar bij welke club Raaijmakers zal gaan bouwen na dit jaar, weet hij nog niet. Eerst maar eens hard door bouwen aan de laatste wagen van d'Utselaers. Én het voorbereiden van een speciale receptie.

Receptie

Met haar rijke verleden heeft bouwclub d'Utselaers natuurlijk enorm veel oud-leden. "Er zijn zoveel mensen lid geweest, of betrokken geweest, of hebben ooit meegeholpen met bouwen. Die mensen willen we heel graag uitnodigen voor een receptie op 10 februari." Vanaf 16.00 uur is iedereen welkom in Bar Don Camillo. "Voor ons is het heel moeilijk om iedereen persoonlijk uit te nodigen. Ik weet ook niet goed wie er vijftig jaar geleden bouwde. Maar het zou wel heel mooi zijn als er veel oud-leden en geïnteresseerden langs komen. Daarom hoop ik dat iedereen die iets met onze club heeft zich aangesproken voelt en de 10e ook even langs komt."[l]