Joris Dietvorst op zijn vertrouwde plek in de winkel.
Joris Dietvorst op zijn vertrouwde plek in de winkel. Foto: Thijmen Alleman

'Veel mensen zijn heel creatief bezig en daar help ik graag bij'

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn dan die mensen die 'hier vandaan willen komen'? Voor sommige winkeliers zijn deze weken de drukste van het jaar. Dat geldt zeker voor Joris Dietvorst.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Nog een paar dagen en dan is het zover: Vastenavend 2019 gaat van start. De jassen zijn gewassen, de kielen gestreken en de rode zakdoeken liggen naast de gordijnen klaar. Kortom, de laatste voorbereidingen worden getroffen om met het Neuzebal uit de startblokken te schieten. Maar waar sommige net pas de kriebels beginnen te voelen, is Joris Dietvorst al een behoorlijke tijd met het feest bezig. "Of het nou een vroege of late Vastenavend is, in de tweede week van januari komen de eerste mensen met hun ideeën de winkel binnenlopen", vertelt hij.

Dietvorst is een naam die nu veel over de tong gaat. Logisch, want wie iets nodig heeft om mee te dweilen, kan gerust bij hem aankloppen in de winkel, waar geen enkele centimeter niet bedekt is met iets feestelijks. "Heel veel mensen zijn tegenwoordig thuis creatief bezig. Zij komen met hun ideeën naar de winkel. Dan kun je er vanuit gaan dat wat zij willen, bij mij niet hangt. Maar dan gaan we samen op zoek naar een passende, leuke oplossing. Ik help daar graag bij." Soms heeft hij de juiste spullen in de winkel hangen, soms moet hij het speciaal laten komen. "Als je kijkt naar maskers, buiten Bergen op Zoom worden die steeds minder gedragen. Dus als iemand iets specifieks zoekt, moet ik soms puzzelen waar ik het kan krijgen."

Wie denk dat Joris daardoor heel de Vastenavend lang alleen maar staat te kijken waar hij allemaal direct of indirect aan meegeholpen heeft, ziet het verkeerd. "Ik kan me daar nu wel goed van afsluiten. Vroeger, tijdens de optocht, had ik dat wel veel. Bouwclubs die bij mij materialen of pakken hadden gehaald bijvoorbeeld. Nu let ik daar niet meer zo op. Ik sta nu echt voor mezelf langs de kant, om te genieten."

Dat genieten lukt Joris zeker wel, al zijn het ook drukke weken. "Ik ben nu zeven dagen per week open, tot vlak voor de optocht. Vaak genoeg stappen mensen op de dinsdag nog bij me binnen omdat ze vergeten waren dat ze een masker op moeten hebben in de optocht. Veel andere winkels zijn dan dicht, maar bij mij kunnen ze nog terecht."

Veel en hard werken dus, maar afgewisseld met zelf dweilen. "Je moet in contact blijven met het feest en er zelf van genieten. Anders wordt het alleen maar werk." Toch wordt ook dan Joris nogal eens aangesproken voor advies. "Mensen herkennen me en komen met een idee op me af. Of ik dat heb hangen of kan regelen? Misschien wel, maar niet op dat moment. Kom vooral langs in de winkel als je wat leuks bedacht hebt."

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"Ik ben geen monumentenman dus ik ga niks zeggen over de Peperbus, als is hij wel mooi. Ik vind de Binnenschelde heel mooi. Als je in de zomer wil afkoelen, hoef je niet ver te rijden voor een mooie plek. Ook als ik ga hardlopen of kanovaren kan ik genieten van de rust en stilte die er hangt."

Wat zou je willen veranderen?

"Niks. Ik vind als iemand iets wil veranderen, moeten ze dat lekker doen. Maar ik heb alles wat ik nodig heb voor handen. Dus ik zou niet weten wat ik anders zou willen."