Maurice Spapens presenteerde het droomwensboek en het droomwenskleed Foto: Cultuurbedrijf
Maurice Spapens presenteerde het droomwensboek en het droomwenskleed Foto: Cultuurbedrijf Foto: Cultuurbedrijf

Kunst in de zorg laat dromen van senioren uitkomen

BERGEN OP ZOOM - De senioren op de Bergse Plaat zitten nog boordevol met dromen. Zoals het maken van beeldende kunst, of het leren spelen van een instrument. Het cultuurbedrijf heeft samen met het ontmoetingspunt en met kunstenaar Maurice Spapens senioren uitgedaagd om hun wensen uit te spreken. Deze zijn via 'wensbreien' vertaald in een kunstwerk: een droomwenskleed met ook een droomwensboek. Afgelopen week werden die gepresenteerd.


Senioren Ontmoetings Punt 'rustig aan is van de baan' organiseert o.a. culinaire activiteiten in Wijkgebouw Bergse Plaat. Maar er zijn nog meer wensen. Dit bleek tijdens het kerstdiner waarbij de senioren hun wensen vertaald hebben in een kunstvorm: wensbreien. Hiervoor was het eerst nodig om uit je schulp te komen en dat is nu juist een belangrijk doel van Kunst in de zorg, waartoe dit project behoort. Kunstenaar Maurice Spapens is gespecialiseerd in culturele interventies waarbij ouderen uitgedaagd worden om uit hun isolatie en comfortzone te stappen. Kunst & cultuur vormen dan een 'recept' om ze met elkaar in contact te brengen en ze te helpen zo gezond en gelukkig mogelijk oud te worden. Het Cultuurbedrijf is de initiatiefnemer van Kunst in de zorg en zoekt daarbij de verbinding met andere organisaties en kunstenaars.

Kunst en zorg en Kunst in de wijk zijn diensten van het Cultuurbedrijf. Beide hebben een maatschappelijk doel en bij de projecten worden steeds kunstenaars ingeschakeld, dit keer is dat Maurice Spapens. Hij heeft de senioren zover gekregen dat ze hun wensen op het gebied van kunst & cultuur kenbaar maakten in kunst en teksten. Van die wensen heeft hij een droomwenskleed met droomwensboek gemaakt. Nu zal het Cultuurbedrijf een aanbod op maat samenstellen en diverse wensen in vervulling laten gaan.