Wit aan zet wint snel
Wit aan zet wint snel

Jeugdschaaknieuws

BERGEN OP ZOOM - Bij de jeugdcompetitie op de dinsdagavond is de 2e cyclus bijna afgerond. Het Bergs Open jeugdkampioenschap is ongeveer halverwege.

Op de dinsdagavonden van 18.30-19.30 uur bij het Juvenaat spelen de BSV-leden naast hun reguliere trainingen op niveau hun wedstrijden voor het kampioenschap van BSV. Op een aantal vrijdagavonden spelen bij ’t Rijks dit jaar voor het eerst een tiental jongeren voor het Open Bergs Schaakkampioenschap. De verschillen zijn dat op de dinsdagavonden alleen BSV-leden spelen en wel in niveaugroepen. Verder wordt er meestentijds niet met een schaakklok gespeeld. Bij het Open Bergs Jeugdkampioenschap spelen ook niet leden van BSV, spelen de spelers met een schaakklok. Ook moeten deze spelers de schaakpartijen noteren en wordt er een toernooiboek uitgegeven en wordt er gespeeld voor geldprijzen.

Nu allereerst het BSV-kampioenschap op de dinsdagavonden. In de 2e cyclus staan in de Koningsgroep twee spelers met 4 punten bovenaan: Levi Vriens en Dion Winterberg. Levi moet echter nog een partij spelen en kan dus deze cyclus winnen. In de Torengroep is Casper Room al kampioen met 5 uit 5. Op de tweede plaats staat met 2½ punt Tijn Hoedelmans, maar Tijn zal zeer waarschijnlijk nog worden voorbij gestreefd door Jeroen van Eekelen die 2 punten heeft, maar nog twee partijen moet spelen terwijl Tijn is uitgespeeld. In de Lopergroep staat Floor Kunst met 4 uit 5 bovenaan, maar zij kan worden achterhaald door Wessel Jansen, die 1 punt minder heeft, maar ook een wedstrijd minder heeft gespeeld. Verliest Wessel, dan kan Martin Schoones hem nog achterhalen voor de gedeelde 2e en 3e plaats. Alleen de eerste twee spelers promoveren naar de Torengroep. In de Paardgroep is een vergelijkbaar scenario als in de Lopergroep. Eerste is Tristan Huibregtse met 4 uit 5, maar hij kan nog achterhaald worden door Raoul Eestermans die 3 uit 4 heeft. Maar bij verlies moet Raoul de 2e en 3e plaats delen met Jelte Dijkmans. In de pionnengroep staat Kevin Huang bovenaan met 2½ uit 4, maar heeft Bjoyd Duynstee de beste kans met 2 uit 2.

Als in de koningsgroep Levi Vriens in de 2e cyclus kampioen wordt met een score van 5 uit 5, dan wordt het in de beslissende 3e cyclus spannend, want dan delen Levi en Dion de eerste plaats beiden met 100 punten. Achter deze twee geweldenaren is ook Wouter Kunst nog in de running.

Wat minder uitgebreid zullen we het Open Bergs Jeugdkampioenschap behandelen. Bovenaan staat Levi Vriens met 4 uit 4! Zijn concurrenten zijn vooral Mees Schillemans en Wouter Kunst. En ook Dion Winterberg en Martijn van Eekelen spelen bovenaan fors mee.

In het vorige jeugdbericht, helaas al een tijdje geleden, was er de volgende stelling: wit:Ke1, Dd1, Ta1, Th1, Lb5, Pc3, Pg5, pi: a4, b2, d5, f2, g2, h3 en Zwart: Ke8, Dd8, Ta9, Th8, Lb4, Pe7, Pf6, pi: a7, b6, c7, d7, g7, h7. De opgave luidde: hoe wint wit materiaal? De oplossing: Pe6! Het paard kan niet geslagen worden omdat zwart dan schaak staat. Bij schaken noemen we dat er sprake is van een penning. De zwarte dame kan niet weg, dus wordt in de volgende zet geslagen.

In de nieuwe opgave staat het materiaal gelijk. Maar wit aan zet kan de partij snel beslissen. Hoe? [l]