'Het goede gesprek' bij dementie' thema bij Alzheimercafé

BERGEN OP ZOOM - Het is goed om al bij leven stil te staan bij de wensen en mogelijkheden rondom het levenseinde en het afscheid. Maar hoe ga je dit gesprek aan met iemand die (beginnend) dementerend is? Welke zaken kun je alvast bespreken? En hoe ga je om met iemand met dementie die een dierbare heeft verloren? Het onderwerp uitvaart en levenseinde is niet gemakkelijk, zeker niet wanneer er sprake is van iemand met dementie. Onder mantelzorgers leven veel vragen en onzekerheden. Het bespreekbaar maken van uitvaart en levenseinde stelt mensen in de gelegenheid zich goed voor te bereiden. Die voorbereiding kan veel onzekerheden en zorgen wegnemen.

De Alzheimer cafés van Alzheimer West-Brabant en coöperatie DELA organiseren samen met geestelijk verzorger Els Cornelissen een speciale themabijeenkomst in Roosendaal en Bergen op Zoom, met als titel ‘het goede gesprek’. Tijdens de themabijeenkomst ‘Het goede gesprek’ delen coöperatie DELA en Alzheimer West-Brabant graag informatie en adviezen die je kunnen ontzorgen.

Els Cornelissen vertelt vanuit haar kennis en ervaring als geestelijk verzorger hoe je dit onderwerp bespreekbaar kunt maken. Uitvaartverzorgers Patrick Wezenbeek en Cindy Knuiman geven informatie over praktische zaken die je nu alvast kunt voorbereiden.

Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: hoe kun je mensen met dementie betrekken bij een afscheid? En, wat kun je alvast regelen rondom de uitvaart?

Praktisch advies

Els Cornelissen heeft vanuit haar achtergrond als geestelijk verzorger bij St. Elisabeth Roosendaal veel ervaring op het gebied van zingevingsgesprekken met dementerenden en hun mantelzorgers. Tijdens de bijeenkomsten deelt zij haar ervaring en geeft zij praktische adviezen om een gesprek aan te gaan. Coöperatie DELA vult dit aan met de zaken rondom de uitvaart die besproken kunnen worden. Petra van der Gaag: “Met dit programma hopen we te inspireren en veel goede gesprekken mogelijk te maken. Het is belangrijk om mooie woorden met elkaar te delen, want waarom zou je wachten?”

Alzheimer café

Maandelijks vindt er een Alzheimer café plaats in de gemeentes Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht. Een plek waar mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden samen komen. Tijdens deze informele bijeenkomsten ontvangen zij informatie over dementie en kunnen zij ideeën en ervaringen uitwisselen.
De themabijeenkomsten ‘Het goede gesprek’ vinden plaats op:
dinsdag 19 februari, 19.00-21.00 uur, Woonzorgcentrum het Nieuwe ABG, Van Dedemstraat 13, Bergen op Zoom
dinsdag 26 februari, 19.00-21.00 uur, Kapel van Wiekendael, Kalsdonksestraat 89, Roosendaal. [l]