Dweilorkest De Zeekrale in Bernkastel-Kues.
Dweilorkest De Zeekrale in Bernkastel-Kues.

6 x 11 jaar Dweilorkest De Zeekrale Un ééle geschiedenis

BERGEN OP ZOOM - Dweilorkest De Zeekrale bestaat 6 x 11 jaar. Het jubileum wordt gevierd op zondagmiddag 24 februari in café De Pondorosa. Dat is 66 jaar en één maand na de oprichting.

Een aantal jonge muzikanten van De Sjefkes meldden zich op 24 januari 1953 aan bij Stichting Vastenavond om met muziek deel te nemen aan de optocht. Ze noemden zich Kolping-II, de jongere band van Harmonie Kolpings Zonen. Omdat er muzikanten uit andere orkesten bij kwamen, werd de band na zes jaar De Zeekrale Kapel genoemd. Het huidige logo is met het 22 jarig jubileum ontworpen en in gebruik genomen. Met het 33 jarig bestaan schonken de vrouwen van de toen nog enkel mannelijke muzikanten hen een nieuw, het nu nog in gebruik zijnde vaandel.

Diverse evenementen

In de eerste 30 jaar van het bestaan van de het orkest, speelden ze op de vele carnavalsbals die toen nog bestonden zoals het Politiebal, Bal van Jansen, van K.N.A, het Neuzebal, Middenstandsbal en de vele Thalia bals. Het was toen gebruikelijk dat er dansmuziek gespeeld werd en dat er pas vanaf het moment dat d’n òògeid arriveerde, er carnavalsmuziek gespeeld werd. Pas sinds c.a. de laatste elf jaren, beschikt het orkest naast de Vastenavondliedjes, weer over een uitgebreid ander repertoire. Herkenbaar aan de felgroene poloshirts, spelen ze in het voor- en najaar op diverse evenementen. Zelf vinden de leden hun weekend in Bernkastel in Duitsland het hoogtepunt van het jaar. Ook Sinterklaas kan tegenwoordig op hun muzikale omlijsting rekenen.

Nieuwe rode tenue

Het is voor de leden de muziek die voorop staat. Veel van de muzikanten spelen ook in andere verenigingen uit de regio. Jammer genoeg niet bij de harmonie waaruit het orkest ontstond. De orkestleden voelen zich met elkaar verbonden door samen muziek te maken en samen te werken aan de uitwerking van bijvoorbeeld de optocht. Dweilorkest De Zeekrale is de enige dweilband die heeft deelgenomen aan alle dweilbendfestivals. Noemenswaardig is ook dat bekkeniste Ineke van Loon de nieuwe pakken voor het orkest heeft ontworpen en ook allemaal helemaal zelf heeft gemaakt. Het orkest staat in hun nieuwe rode tenue fris aan de start om te beginnen aan de volgende etappe van 11 jaar. Het jubileum wordt ook tijdens de optocht gevierd. Kom dat zien, want het wordt een Féést! Het dak gaat eraf!

Viering jubileum

Dweilorkest De Zeekrale viert op zondagmiddag 24 februari haar 66 jarig jubileum in café De Ponderosa. Ze hopen vele vrienden, dweilbands en oud-leden te ontmoeten. Men verheugt zich op de komst van oud-leden om te komen vertellen over de beginjaren van hun dweilorkest.[l]

Het logo wat vanaf 1975, het 22 jarig jubileum, in gebruik werd genomen.