Drie jaar vertraging voor realisatie nieuwe buitenhaven

BERGEN OP ZOOM - Markiezaat Container Terminal heeft meer tijd nodig voor de realisatie van de nieuwe buitencontainerterminal. Daardoor blijft de huidige locatie aan de Vierlinghweg waarschijnlijk nog zo'n drie jaar in gebruik.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het ontwerp voor de nieuwe buitencontainerterminal aan het Zuidersluispad is aangepast. Dat heeft Arn van der Vorst, directeur van Mepavex, bekend gemaakt. "Dat is nodig voor de toekomstbestendigheid van de terminal. We zijn erachter gekomen dat we meer ruimte nodig hebben dan waar we in eerste instantie vanuit waren gegaan." Voor de realisatie van het nieuwe ontwerp moet het ontwikkelgebied vergroot worden, en dat betekent dat het project flink vertraging oploopt. "We moeten opnieuw alle procedures doorlopen. Dat duurt minimaal een jaar", vertelt Van der Vorst. Wethouder Jacobs vult hem aan. "Voor het bouwen moet je zo'n twee jaar rekenen. Dat kan natuurlijk meezitten en korter uitvallen, maar het is realistisch om te zeggen dat de bedrijfsverplaatsing zo'n drie jaar vertraging op loopt." Eigenlijk zou de huidige locatie aan de Vierlinghweg op 1 juli 2019 sluiten.

Mepavex is een belangrijke speler in Bergen op Zoom. De komst van de buitencontainerterminal draagt bij aan de economische positie van de gemeente en aan de werkgelegenheid. Ook is het een duurzaam initiatief, omdat zo meer containers via het water in plaats van via vrachtwagens op de weg kunnen worden vervoerd.[l]