Leonardo da Vinci bij het Rozenkruis

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 2 maart zal er in het centrumgebouw van het Lectorium Rosicrucianum in Bergen op Zoom een symposion “Reiken naar de eeuwigheid met Leonardo da Vinci” worden gehouden over verborgen wijsheid in het leven en in de werken van deze universele mens.

Op donderdag 2 mei 2019 is het vijfhonderd jaar geleden dat Leonardo da Vinci op zevenenzestigjarige leeftijd stierf. Leonardo was een onderzoeker, een wetenschapper. De schilderkunst werd onder impuls van hem een “ervaringswetenschap”. Leonardo richtte ook resoluut het zoeklicht op de “innerlijke zintuiglijkheid” van de verbeeldingskracht. Hij onderstreept met zijn werk de stelling van zijn beroemde tijdgenoot Marsilio Ficino: Aangezien de mens is geschapen naar Gods beeld, bevat zijn ziel de beelden van de basisprincipes waarnaar de wereld is geschapen. Verbeeldingskracht dus als een van de sleutels tot de goddelijke oorsprong. Bovendien vertoefde Da Vinci in kringen van de Platoonse Academie. Allen die bij de Academie betrokken waren, geven op een of andere wijze in hun werk uitdrukking aan een nieuw levensperspectief, dat wel eens omschreven wordt als “de lente van het Europese zelfbewustzijn”. Voor ons een lente die vijfhonderd jaar later nog steeds voortduurt.

Genoeg redenen voor een symposion over Leonardo da Vinci!

Er zijn meerdere lezingen; “Leerling van de ervaring”, “Inleiding op de Zeven Da Vinci Principes” en “Verborgen beeldtaal in het bekende”. Er is ook een demonstratie van Leonardo’s Organetto gebouwd op basis van zijn ontwerptekeningen.

U bent van harte welkom op deze inspirerende dag.

Zaterdag 2 maart van 10.00-16.00 uur, Blauwehandstraat 21, Bergen op Zoom. Opgave: lrcboz@live.nl of 0165-564881 of 06-20442613. https://www.rozenkruis.nl/bergen-op-zoom. [l]