Een schilderij van Hendrik Willem Schweikhardt
Een schilderij van Hendrik Willem Schweikhardt Foto: Hendrik Willem Schweikhardt

'Parels' uit Rijksmuseum onthuld in Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM - 'Lage Landen, schatten uit het Rijks'. Dat is de naam van de tentoonstelling die afgelopen zondag geopend werd in het Markiezenhof. De rondreizende collectie bestaat uit 38 kunstwerken van Nederlandse landschappen uit het Rijksmuseum.

DOOR DE REDACTIE

Wie de kunstwerken uit het Rijksmuseum wil bewonderen, hoeft niet meer helemaal naar Amsterdam af te reizen. Afgelopen zondag opende in het Markiezenhof namelijk een tentoonstelling met 38 kunstwerken uit het Rijksmuseum.

Landschappen

Als één ding duidelijk wordt uit de rijke collectie van het Rijksmuseum, dan is het dat schilders al eeuwen geboeid zijn door het Nederlandse landschap. Op de expositie Lage Landen zijn 38 landschappen uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw te zien. Ze zijn van bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël en van kunstenaars van recenter datum, zoals Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs.

Audio

Bij de 38 schilderijen hoort een afwisselende audiotour. Er zijn 3 verschillende tours beschikbaar. Gedichten van de Tachtigers, samengesteld door Simon Mulder van Feest der Poëzie. Er is een lokale, dialect variant, hier hoor je verhalen van een molenaar, een schaapsherder, een boer en vele anderen. Ook is er een speciale kindertour met liedjes en versies die passen bij de schilderijen.

De bezoeker wordt zo geprikkeld na te denken over de vraag of het landschap dat ons omringt en dat wij als Nederlanders al eeuwenlang vormgeven van invloed is op onze identiteit. Eén van die deskundigen is de socioloog Paul Schnabel, vele jaren directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij is ook de auteur van het essay Hoe eigenaardig is Nederland, dat in de fraaie publicatie bij Lage Landen te lezen is.

Brabantse Wal

Het Markiezenhof heeft de tentoonstelling van de pareltjes uit het Rijks aangegrepen om ook de natuur van de Brabantse Wal in de spotlight te zetten. Parallel aan Lage Landen is op de begane grond een foto-expositie van boswachter/natuurfotograaf Erik de Jonge. Een bekende uitspraak van Erik bij het programma Vroege vogels is: "de Brabantse Wal is Nederland in een notendop". Ook Stichting Arsis Kunst en Sociëteit heeft zich laten inspireren door de schilderijen van het Rijksmuseum. Circa 80 kunstenaars uit Brabant, Zeeland en Vlaanderen hebben kunstwerken gemaakt, en de mooiste zijn te bewonderen op de begane grond.

Fotowedstrijd

In de tentoonstelling is er ook aandacht voor het hedendaagse landschap. Bezoekers, passanten en volgers van het Markiezenhof worden uitgedaagd om foto's te maken van het Brabants Landschap en deze met ons te delen. Gebruik de hashtags #markiezenhof en #lagelanden. De mooiste en origineelste foto's worden op schermen getoond in de expositie naast de werken van het Rijksmuseum.[l]

Koninklijke japon
Een uniek pronkstuk is de japon van Hare Majesteit Koningin Máxima die ze droeg tijdens Prinsjesdag 2009, ontworpen door Jan Taminiau. Deze 'Rubia-japon', is geverfd door een Bergs bedrijf met de wortel van meekrap. Tijdens Lage Landen is deze prachtige roze/rode jurk te zien in het Markiezenhof.
Het element aarde wordt breed uitgedragen. We vertellen het verhaal van de meekrapteelt en de vervaardiging van natuurlijke grondstoffen.

Bezoeken

Kijk voor meer informatie over Lage Landen, de tentoonstellingsreeks en het programma van het Markiezenhof op: www.markiezenhof.nl/rijksmuseum. of www.schattenuithetrijks.nl. De expositie Lage Landen is nog tot en met 10 juni te zien in het Markiezenhof. Daarna reist de expositie verder naar Gouda. Dat is de vijfde en laatste plek waar de tentoonstelling tijdelijk neerstrijkt.

De japon van Koningin Maxima