Dweilband 't Onderonske. FOTO 'T ONDERONSKE
Dweilband 't Onderonske. FOTO 'T ONDERONSKE Foto: 't Onderonske

Ik ben Bergen: Dweilband ´t Onderonske

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn dan die mensen die 'hier vandaan willen komen'? De Vastenavend kent meer dan genoeg jubilarissen dit jaar, waaronder Dweilband ´t Onderonske. Al 33 jaar vermaken zij het publiek. Martien en Kitty Segers vertellen over het jubileum.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Leden van het eerste uur zijn er helaas niet meer bij ´t Onderonske. Maar Martien en Kitty houden het toch al een hele tijd vol, namelijk 30 en 25 jaar. "We hebben nog wel veel contact met oud-leden en ook leden die achter de oprichting zaten. Die zien we als we met de band weg zijn en dan drinken we altijd gezellig een biertje samen", vertelt Martien daarover.

't Onderonske is volgens Kitty en Martien een 'klein bandje'. Veertien leden van grofweg 30 jaar tot 45 jaar oud. "Dat is ook wel prettig. Je kunt als je met wat minder mensen bent makkelijker een kroeg in", stelt Kitty. "Al onze leden zijn wel rasmuzikanten. Die spelen voor een heel jaar door bij allerlei verenigingen. Dus ook met wat minder mensen, hebben we heel wat ammezuur tijdens het spelen." Opvallend is wel dat de helft van de leden met de Vastenavend een ander instrument speelt dan normaal. "Ze spelen normaal bijvoorbeeld hobo of fagot. Ja dat past niet bij de Vastenavend. Dus wisselen ze naar trompet of trombone. Door hun muzikaliteit klinkt het dan nog fantastisch."

Trouwens, het spelen bij 't Onderonske kan de eerste keren, zeker met grote instrumenten een uitdaging zijn. Waarom? Ze dragen sinds een paar jaar fietsvlaggetjes en die kunnen in de weg zitten. "Ja dat is een idee van een van onze leden geweest", herinnert Martien zich. "Die kwam met zo'n vlaggetje aan zijn jas. Vonden we een leuk idee. Dus hebben we ze laten maken met ons logo erop." Kitty, lachend: "Ik moet altijd uitkijken dat ik niet blijf hangen bij het binnengaan van een kroeg. En als je trombone of sous speelt, zit de vlag in de weg. Maar het is wel een makkelijke manier om elkaar terug te vinden en voor mensen om ons aan te herkennen."

Wie de band een keer wil horen spelen, kan ze heel makkelijk vinden tijdens de optocht. Martien: "We hebben een paar jaar geleden voorgesteld om te spelen op de Markt om het publiek te vermaken voor de optocht of om de gaten te vullen." Maar dat is beslist niet de enige keer dat de band op pad is. Iedere zaterdag, maar als de bandleden willen, vaker nog. Vaste afspraak is de maandag in het ABG. "We willen ook iets teruggeven tijdens het feest. Zo spelen we nu al jaren op maandag voor de mensen in het ABG. Zij kunnen vaak zelf niet meer op stap en zo kunnen we ze toch een ochtend meenemen in het feest. Om te zien hoe ze glunderen en genieten, dat is gewoon geweldig."

Wat vinden jullie mooi aan Bergen op Zoom?

"Daar zijn we het wel over eens denk ik: dat is de broederlijkheid en de gemoedelijkheid bij alle evenementen. In vergelijking met andere steden is hier heel veel te doen en de mensen genieten daar van."

Wat zou je willen veranderen?
"Meer leuke dingen met de Vastenavend voor jongeren. Dat gebeurt natuurlijk al wel, maar zou nog veel meer mogen zijn. Zij zijn de toekomst van het feest, maar dan moet je ze er wel bij betrekken. Onder de 18 mogen ze sommige kroegen niet in, dan is dweilen al minder leuk en kun je niet zomaar bij ieder bandje of clubje."