Afbeelding
Foto: DICK.VERMAAS- FOTOGRAFIE

Aftellen naar de Blauwe Schuit: Pieter-Jan

BERGEN OP ZOOM - Over een paar dagen is het zo ver. Dan presenteert het Bergs Leut Tejater de Legende van de Blauwe Schuit in Theater de Maagd. Voor dirigent en muzikaal leider Pieter-Jan van den Berg moeten de laatste puzzelstukjes van het project waar hij twee jaar aan werkte nu samen vallen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Wat de taak van Pieter-Jan van den Berg is bij het Bergs Leut Tejater? Heb je even? Hij is dirigent van het koor, dirigent van het orkest, de muzikaal leider, de vocal coach van de solisten, hij helpt mee met het arrangeren. "Ja, het is eigenlijk bijna niet op te noemen allemaal", lacht hij. "Normaal heb je voor de taken allemaal verschillende mensen. Maar bij het Bergs Leut Tejater niet. En dat is natuurlijk veel werk, maar het is ook meteen wat het zo ontzettend leuk maakt. Die creatieve vrijheid."

Start

Pieter-Jan van den Berg is al sinds de start van het Bergs Leut Tejater bij de voorstellingen betrokken. Hij werd zes jaar geleden opgebeld door regisseur Erwin van Eggermont die de eerste ideeën bij hem pitchte. "Ik was toen eigenlijk meteen enthousiast. Juist omdat het een idee was dat nog helemaal vanaf de grond moest worden opgebouwd. En dat bouwen vanaf niets, dat is wat het zo gaaf maakt om eraan mee te werken." En ondanks dat het hele project ongelofelijk veel tijd zou gaan kosten, en er geen vergoeding tegenover stond, hoefde Eggermont geen moeite te doen om Van den Berg te overtuigen. "Je moet mij sowieso niet gaan proberen te overtuigen om iets te doen, want dan wil ik het meteen niet meer", lacht hij. "Ik doe het alleen als het leuk is. En het Bergs Leut Tejater, dat is héél leuk.

Brainstorm

De Legende van de Blauwe Schuit is het derde stuk van het Bergs Leut Tejater. Iedere twee jaar brengen ze een stuk op de planken. "Dat hele eerste jaar is eigenlijk gewoon de brainstorm. Het in elkaar zetten van een verhaal, en bedenken wat voor muziek we daarbij willen." Dat proces noemt Van den Berg 'kneden'. "Je kunt het zo gek maken als je zelf wil." Voor Van den Berg is het natuurlijk vooral de muziek waar hij zich mee bezig houdt. En terwijl het verhaal over de wereldreis van de Blauwe Schuit langzaamaan steeds meer vorm kreeg, ontdekte de muzikaal leider dat er vanzelf een lijn ontstond in de muziek die hij uitkoos. "Het was eigenlijk bijna allemaal Disney. Bijvoorbeeld als voorbeeld bij Afrika, dan wil je gewoon de Leeuwenkoning als muziek." De ondertitel van het toneelstuk is dan ook 'Di 's nie wagge verwacht'.

Repetities

De audities voor de spelers waren vorig jaar in mei. En eind augustus vond dan eindelijk de kick-off voor de repetities plaats. Tenminste, voor het koor dan. Niet voor het orkest. "Voor het orkest houden we geen audities, maar benader ik zelf mensen." En waar het koor sinds het najaar van 2018 iedere vrijdagavond een uur de zang repeteert, hield het orkest slechts drie repetities. "Ja, afgelopen twee weken hebben we in totaal acht uur gerepeteerd met het orkest. En dat was het. Deze week staan we in het theater", vertelt Van den Berg enthousiast. "Maar dat hebben we te danken aan het uitzonderlijke niveau van de muzikanten. Anders kan zoiets niet." Daarbij wil hij de toewijding en het talent van Erwin Leijs graag even benadrukken. "Erwin maakt arrangementen voor ons, en speelt ook in het orkest. Hij is van onschatbare waarde. Zijn naam moet zeker genoemd worden."

Donderdag 21 februari brengt het Bergs Leut Tejater de eerste show van de Blauwe Schuit op de planken. En dan zit zondagavond de vierde en laatste show er alweer op. Van den Berg leeft er met gezonde spanning naartoe. En ergens blikt ook alweer stiekem een beetje vooruit. Op een vierde stuk voor het Bergs Leut Tejater. "Ik beloof nog niks. Maar ja. Een vierde keer zou toch wel érg mooi zijn", zegt hij met een grijs.

Nog geen kaarten in huis? Bestellen kan nog via www.blt-boz.nl.[l]

Afbeelding