De mannen en vrouwen van De Zeekrale vierden afgelopen zondag hun jubileumfeest en gingen samen op de foto.
De mannen en vrouwen van De Zeekrale vierden afgelopen zondag hun jubileumfeest en gingen samen op de foto. Foto: De Zeekrale

Ik ben Bergen: 6x11 jaar De Zeekrale

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn dan die mensen die 'hier vandaan willen komen'? Vorig week vierden we in de serie een 33-jarig jubileum. Deze week gaan we een stapje verder naar het 6x11-jarig jubileum van Dweilorkest De Zeekrale.

Door Thijmen Alleman

Een van de oudste en meest toonaangevende bands van Bergen op Zoom viert een jubileum. Al 66 jaar zijn De Zeekrale niet weg te denken tijdens de Bergse Vastenavend. En een jubileum moet gevierd worden, allereerst met nieuwe kleding. "Iedere elf jaar steken we ons in een nieuw pak. Dit jaar is dat helemaal van zakdoekenstof", licht voorzitter Peter de Groot toe. "Verder hebben we een feestmiddag in de Ponderosa (afgelopen zondag red.). Andere bandjes waar we veel mee optrekken spelen een stukje muziek, de Stichting komt langs en verder is het een dag om vooral van te genieten met vrienden en familie."

Dat genieten doen De Zeekrale steeds meer. Waar het vroeger echt een dweilband was, zijn de muzikanten zich nu op meer vlakken aan het ontwikkelen. "Op verzoek van de leden zijn we ook buiten de Vastenavend om gaan spelen", vertelt muzikaal leider Maarten Stok daarover. "Daardoor is het idee ontstaan om ook eens op braderieën te spelen, of op een fancyfair." Peter vult aan: "Sommige muzikanten vonden het zonde dat we ons het snot voor de ogen repeteren en dan alleen met de Vastenavend muziek maakten." Dat doet de band alweer heel wat jaren. Maarten: "We werden gevraagd voor de Roparun en daar speelden we nog wel Vastenavendmuziek. Maar we wilden ook een ander repertoire kunnen spelen waar nodig. Dus hebben we toen heel wat nummers bijgeleerd in korte tijd. Sommige van die liedjes zijn nu ook te horen als we op de zaterdagen of zondagen met Vastenavend op stap zijn."

Weelde aan bandjes

De Zeekrale zijn zelfs een internationale band geworden, vertelt Peter: "We gaan dit jaar voor het vijfde jaar op rij naar Duitsland, naar Bernkastel. Daar hebben ze een groot straatfeest waar we voor de muziek zorgen, een weekend lang. Dat is echt genieten. Mensen daar stoppen om naar je muziek te luisteren, ze maken een dansje en tonen veel waardering voor wat je doet. Soms missen we dat in Bergen wel. Mensen zijn hier toch gewend aan de weelde aan bandjes."

Een lekker stuk muziek blijft het belangrijkste. Hoewel? "Nee, eerst de sfeer, en dan goede muziek. Maar die twee zijn aan elkaar verbonden. Door de goede sfeer in de band willen we er ook samen wat moois van maken." Peter hoopt en denkt dat de Zeekrale wel bekend staan om hun goede muziek. "We zijn misschien wat statisch, maar dat is onze stijl. Het is niet hoog, hard en weid. We gaan voor kwaliteit, een goed stuk muziek. En met onze leden en de verscheidenheid aan instrumenten lukt dat ook."

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

Peter: "Het historische karakter, de oude gebouwen. Kijk naar Roosendaal. Daar is het een russelbussel van oud en nieuw en het past niet. Dat hebben we hier mooi bewaard." Maarten: "En we hergebruiken veel historische panden, zoals bijvoorbeeld De Zeeland."

Wat zou je willen veranderen?

Peter: "Er worden te veel verkeerde investeringen gedaan. Dat lab dat gekocht moest worden voor een school die niet kwam, of het hele verhaal Spiritus. Steek eens geld in het opengooien van De Kaai. Dat levert toeristen op en dus verdien je dat op termijn terug." Maarten: "Als Plaatbewoner maak ik me best wel zorgen over de ontsluitingswegen hier. Die zijn ontzettend druk."

De mannen en vrouwen van De Zeekrale vierden afgelopen zondag hun jubileumfeest en gingen samen op de foto.