Frans Elich met kleinzoon Mees
Frans Elich met kleinzoon Mees Foto: Familie Weterings

Frans Elich 55 jaar bij de ICB

BERGEN OP ZOOM - De Bergse Vastenavend kan niet gevierd en georganiseerd worden zonder de inzet van de ICB-ers. Eén van de vaste vrijwilligers is Frans Elich. Dit jaar zet hij zich voor de 55ste keer actief in voor de Incasso Burgerij.

Frans Elich zet zich helemaal voor de ICB in en probeert elk jaar weer net iets meer geld op te halen dan het jaar ervoor. Het begint elk jaar met het ophalen en rondbrengen van de kranten. Dat bezorgen gebeurt altijd dezelfde avond nog met hulp van de mensen met wie hij vast in de wijk loopt en van de kleinkinderen Mees en Lieve. Daarna begint het geld ophalen. Hij loopt vaak 's avonds met een vast clubje mensen, waaronder zijn schoondochter Lara Elich.

Overdag gaat hij langs bij de mensen die niet thuis waren, of die 's avonds liever niet open doen. Sinds een aantal jaren doet hij dat samen met kleinzoon Mees Weterings. Het virus lijkt wel besmettelijk, want naast Lara heeft Mees zich dit jaar ook opgegeven als aspirant-lid. Hij is 13 en mag nu dus wel samen met iemand lopen, maar pas vanaf 16 kun je officieel lid worden.

Frans houdt de administratie ook altijd goed bij. Hij weet precies hoeveel er is opgehaald. De mensen in de wijk kennen hem inmiddels en weten al waarvoor hij aan de deur komt. Dat zorgt voor vertrouwen. Een onmisbare kracht dus!