Willy Michielsen noem Gargamel een 'droomrol'
Willy Michielsen noem Gargamel een 'droomrol' Foto: Hanneke Marcelis

Willy Michielsen schittert in De Smurfen

BERGEN OP ZOOM - Een droomrol. Dat is wat Gargamel voor Willy Michielsen (47) is. Al zo'n 35.000 Nederlanders zagen de Bergenaar schitteren in zijn rol als de slechterik in de familiemusical De Smurfen. En nu gaat de musical de grens over en speelt Michielsen acht show in Vlaanderen

DOOR HANNEKE MARCELIS

Bergenaren die aan Willy Michielsen denken, denken al snel aan de BOV, het Gezellentoneel en de Vierschaar. Tientallen jaren schitterde Michielsen in producties van de lokale toneelverenigingen. "Bij mij heeft acteren er gewoon altijd in gezeten", vertelt Michielsen enthousiast. "Al van jongs af aan was ik bezig met acteren en wilde ik in de spotlight staan. Dan deed ik bijvoorbeeld André van Duin na. Dat komische vond ik heel leuk. En met dat toneelspelen ben ik nooit meer gestopt.

Carrière

In Bergen op Zoom speelde Michielsen afgelopen decennia grote rollen. Dat deed hij onder andere bij de BOV en bij de Vierschaar. "Dat was geweldig leuk om te doen. En dat was ook een enorm goede basis om te hebben. Ik geloof wel dat ik van mijn lokale acteerervaring nu bij de Smurfen op toneel nog steeds profijt heb." Maar Michielsen staat niet alleen maar op het toneel. Hij acteert in de meest brede zin van het woord. "Ik sta in commercials, ik speelde de vader van Semme in in Brugklas op Z@PP, ik speel al zeven jaar een rol in Walibi Fright Nights." Je kunt het zo gek niet noemen, of Michielsen heeft het gedaan. En uiteindelijk was het een commercial die voor hem een grote doorbraak betekende. "Ik speelde in een Essent-reclame die genomineerd was voor de Gouden Loekie. Vanaf dat moment ging het balletje ineens écht rollen."

Smurfen

Doordat de bekendheid van Michielsen binnen de acteerwereld flink was toegenomen, werd hij de afgelopen jaren steeds vaker benaderd voor rollen. En het was begin 2018 toen wel een héél bijzondere rol op zijn pad kwam. "Ze vroegen me om auditie te komen doen. Maar waarvoor het was, wilden ze niet vertellen. Het was allemaal strikt geheim", herinnert hij zich. "Toen ik daar aankwam en het script in handen kreeg, kon ik mijn ogen niet geloven. Het was de rol van Gargamel." Want waar iedereen de Smurfen vooral van televisie kent, zijn de immens populaire figuurtjes ook de sterren van een eigen musical. Die werd jaren geleden ontwikkeld in Australië, en reist sindsdien de hele wereld over. "De Smurfen is een enorm indrukwekkende productie die een internationaal succes is. En daarin heeft Gargamel de hoofdrol. Ongeveer de helft van alle tekst in het script is voor hem. Het is echt een droomrol." Tot blijdschap van Michielsen ging zijn auditie bijzonder goed. En na twee maanden in spanning te hebben gezeten terwijl zijn auditie werd beoordeeld in Singapore, Londen en Brussel, mocht hij het in april 2018 eindelijk van de daken schreeuwen: Hij werd Gargamel in de Smurfen.

Pakken

De rol van Gargamel heeft nogal wat voeten in aarde. Want waar bij een normale musical een foutje altijd nog met improvisatie opgelost kan worden, is dat bij de smurfen absoluut niet het geval. "Wanneer de smurfen bij mij zijn, dan zijn het kleine poppen. En wanneer ze alleen op het toneel zijn, zijn het danseressen in smurfenpakken. In beide gevallen kunnen de smurfen dus niet zélf praten. Alles komt van de band." En dat betekent dat de timing van Michielsen op alle momenten perfect moet zijn. "Als een smurf mij bijvoorbeeld met een boek op mijn hoofd slaat, komt dat geluid ook van de band. Dan moet ik natuurlijk wel op precies het juiste moment reageren, en niet een tel te vroeg of te laat." Voor de eerste voorstelling, die in oktober in het Luxor theater in Rotterdam was, was Michielsen dan ook best een beetje zenuwachtig. Maar inmiddels is van die spanning weinig over. Hij bracht de show 35 keer op de planken in Nederland, en maakt zich nu op voor acht gloednieuwe shows in België. "Ik vind het super leuk dat we weer met zijn alle op pad mogen en de musical nu naar België brengen. Ik kijk enorm uit naar die optredens."

Op 7 maart zitten dan ook de shows in België er weer op. Maar of dat ook het einde is van Michielsen's vertolking van Gargamel, is niet helemaal zeker. "Er wordt zachtjes gepraat over een follow-up", glundert hij. "Dus wie weet."[l]

De cast van de Smurfen FOTO TREND MEDIA