De bekendmaking van de route door West-Brabant
De bekendmaking van de route door West-Brabant Foto: Wijnand Nijs

Prijskaartje van minimaal 20.000 euro aan Vuelta

BERGEN OP ZOOM - Voor liefhebbers van topsport is het een droom die uitkomt: De Vuelta die in 2020 door Bergen op Zoom komt. Maar aan die organisatie zit wel een prijskaartje. Het kost de gemeente naar verwachting tussen de 20.000 en 35.000 euro. Dat geld wordt besteed aan het waarborgen van de veiligheid van het evenement.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het betalen van het bedrag levert de gemeente geen problemen op, laat het college in een brief aan de gemeenteraad weten. Er is een potje voor topsportevenementen, dat kan worden ingezet voor het dekken van de kosten. Het bedrag bestaat enkel uit kosten voor veiligheid en wegafzettingen. "Als parcoursgemeente zijn wij namelijk verantwoordelijk voor een veilig en ordentelijk verloop van de derde etappe", laat wethouder Weys weten. De gemeente hoeft geen bijdrage aan de organisatie te betalen omdat de Vuelta Bergen op Zoom aan doet.

Eer

Het college ziet de komst van de Vuelta naar de gemeente vooral als een eer, en een kans. "Met de Vuelta a España komt een van de drie grootste wielerkoersen ter wereld naar onze gemeente. Dit evenement biedt kansen om er samen met inwoners, bedrijven en verenigingen een sportieve en vooral leuke dag van te maken. De komende periode wordt geïnventariseerd wat de mogelijkheden hiertoe zijn. Bovendien is het een mooie gelegenheid om ons als gemeente op de kaart te zetten."

Lobby

De lobby om de Vuelta a España naar Nederland te halen was al geruime tijd aan de gang. Het wielerplatform West-Brabant heeft in samenwerking met onder andere het business peloton Utrecht een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de economische en maatschappelijke effecten van de Vuelta. Het aantrekken van het grote evenement kan toegerekend worden aan de inzet van met name deze twee partijen. De kosten om het evenement naar Nederland te halen worden gedragen door vijf publieke (Utrecht, Breda, 's-Hertogenbosch, provincie Utrecht en Brabant Sport) en private partners. Samen betalen zij de totaalsom van circa veertien miljoen euro.

Jan Janssen

Voor wielerheld Jan Janssen is de komst van de Vuelta naar de Brabantse Wal een droom die uitkomt. Hij was samen met Joop Zoetemelk te gast bij de bekendmaking van de etappe. "De Rijzende Weg rij ik wel eens op, de polder in bij Ossendrecht, om Bergen op Zoom. Beetje lastig. Ik ken het daar als mijn broekzak." Voor hem voelt het haast onwerkelijk dat de Vuelta naar 'zijn' Brabantse Wal komt.

"Heb ik vroeger nooit over durven dromen, een Vuelta in mijn achtertuin." Die herinneringen komen dan weer een beetje boven. "Ik heb er natuurlijk een paar gedaan", zegt hij bescheiden. Wat hem is bijgebleven? "De hitte, slechte wegen. Er was wel asfalt, maar dat hadden ze 35 keer gerepareerd. Rampzalig. Niet gemakkelijk." In Nederland is dat wel anders, weet hij van zijn wekelijkse fietstochtjes. Verwacht hij telefoontjes van renners voor advies? Dat niet. "Die heuveltjes daar, daar vliegen ze op, met buitenblad en op de dertien. Makkelijk. Die gaan daar met 50 kilometer overheen. Het gaat allemaal zo snel, voor je het weet zijn ze voor bij", vertelt de oud-renner.

Een feest gaat het wel worden, verwacht Janssen. "We zijn wielerminded, aan de Belgische kant en aan de Nederlandse kant. Er gaan namen op de wegen gekalkt worden. Ze kijken er naar uit." Dat denkt ook Joop Zoetemelk. "Wij zijn toch een land dat veel geïnteresseerd is in het wielrennen en veel naar de klassiekers kijkt."[l]

Tweede Nederlandse start

De Vuelta start voor de tweede keer in Nederland. In 2009 was Drenthe het startpunt, nu is de proloog in Utrecht, dat daarmee de eerste stad ter wereld wordt die alle drie de grote rondes heeft zien starten. Op de tweede dag gaat het peloton van Den Bosch naar Utrecht. De derde etappe Breda-Breda telt 194 kilometer. Die wordt verreden in augustus 2020.

Vorig jaar kwam het NK tijdrijden nog dwars door de stad