Helpen bij verlies en verdriet

HALSTEREN - Op dinsdag 12 maart zal Prof. Dr. Manu Keirse een lezing houden over het helpen bij verlies en verdriet. De lezing wordt gehouden in de Sint Martinuskerk, Dorpsstraat 20 in Halsteren en begint 19.30 uur. De toegang is gratis. De organisatie is in handen van de commissie vorming en Toerusting van de protestantse gemeente Halsteren en Nieuw Vossemeer.

Je kunt op heel veel momenten in het leven met ernstig verlies worden geconfronteerd, zowel in je eigen leven als in je onmiddellijke omgeving. Hoe kun je daarmee omgaan? Hoe kun je iemand in verdriet helpen en troosten? Om verlies te overleven moet je rouwarbeid verrichten. Je kunt mensen hierbij helpen of het hen moeilijker maken. Het is een opdracht van elke burger om mensen hierin behulpzaam te zijn. Maar misvattingen over wat adequaat omgaan is met verdriet en rouw maken dat velen niet naar mensen in verdriet durven gaan of verkeerd reageren. Deze lezing kan zowel mensen in rouw als hun familie, hun vrienden, hun studie- en werkomgeving leren wat helpt en niet helpt in situaties van verdriet. Als omgeving kun je leren de juiste ondersteuning te bieden en mensen in die cruciale periode van hun leven niet in de steek te laten.

Manu Keirse (1946) is klinisch psycholoog, hoogleraar verliesverwerking aan de Universiteit Leuven, auteur van menig bestseller op het gebied van rouw en rouwverwerking, ervaringsdeskundige in rouwbegeleiding en een zeer gewaardeerd spreker. Kenmerkend voor Manu is hoe hij in zijn lezingen, zijn grote kennis en praktijkervaring weet om te zetten tot story-telling van hoog niveau. Middels vele voorbeelden uit de praktijk weet hij de vinger op elk punt te leggen. [l]