Pastoraal hoekje

Waar vast je voor?

Na drie dagen Vastenavond is de vastentijd begonnen. In de grote godsdiensten is de vastentijd een belangrijke tijd. Orthodoxe Joden houden zich er streng aan. Moslims onderhouden de Ramadan; een maand lang vasten van zonsopgang tot zonsondergang.

Ouderen onder ons weten dat wij in onze katholieke kerk ook strenge vastenwetten hadden: minder boterhammen, geen vlees behalve op zondag, geen feesten, geen trouwerijen, geen snoep. Nu zijn alleen Aswoensdag en Goede Vrijdag nog echte vastendagen. En zelfs die dagen worden vaak vergeten.

De diepste zin van de vastentijd is om een heleboel luxe ballast los te laten, die we op een keer toch los moeten laten. Het is de bedoeling dat je loskomt van je egoïsme, van je zelfzucht. Om een herboren mens te worden. Met het afschaffen van de vastenwetten werd ons wel gevraagd zeven weken heel sober te gaan leven volgens je eigen geweten en je persoonlijke overtuiging. We zien het allemaal terug in onze tijd; een maand lang geen alcohol of geen vlees. Het geeft rust aan lichaam en geest. Om dan wat je door zo te leven hebt uitgespaard te kunnen geven aan mensen die zoveel tekort komen.

En juist daarvoor is er de Vastenactie. De actie ondersteunt met uw bijdrage waterprojecten in Congo, Sierra Leone, Nicaragua en Indonesië. Dichtbij afgelegen dorpen worden waterputten, pompen en opslagtanks aangelegd. Deze projecten brengen meer dan alleen schoon water: kinderen hoeven geen water meer te halen en kunnen gewoon naar school. Kindersterfte neemt af, de gezondheid verbetert en er is meer tijd voor school en werk. Schoon water verandert alles!

Diaken Jan Foesenek - R.-K. Lievevrouweparochie [l]