De wagen van BC de Sloffe FOTO HANNEKE MARCELIS
De wagen van BC de Sloffe FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Eerste Biobest Trofee voor de Sloffe

BERGEN OP ZOOM - Voor de eerste keer werd er deze vastenavend een prijs uitgereikt voor de bouwclub die het meet duurzaam en milieubewust bouwt. Deze prijs, die de naam Biobest Trofee draagt, werd door burgemeester Petter uitgereikt aan BC de Sloffe.

DOOR DE REDACTIE

BC de Sloffe ging met de eerste editie van de prijs aan de haal. En daar waren de bouwers enorm blij mee. Zij stelden zich tot doel om zo duurzaam mogelijk te bouwen. En de prijs uit handen van de burgemeester was dan ook een kroon op het harde werk.

Burgemeester

De trofee werd dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. "Wij willen duurzaam bouwen stimuleren. Dat doen we via de zogenaamde BioBest Trofee. Deze trofee en bijbehorend geldbedrag van € 111,11 wordt toegekend aan een optochtdeelnemer die op vernieuwende en originele wijze gebruikt maakt van duurzame en/of biobased grondstoffen/materialen", aldus burgemeester Frank Petter. Voor de trofee kwamen Wagens A, Wagens B, Grote Bouwgroepen met wagen/(Jeugd)Bouwgroepen in aanmerking.

Jury

De jury had zeven bouwclubs binnen de gemeente bezocht en was blij verrast met de verschillende initiatieven die de clubs ondernomen hebben om meer duurzaam en in sommige gevallen biobased te bouwen. Velen zijn 'zoekend onderweg' en het was de jury duidelijk dat de koers nog niet gelopen was. Maar één bouwclub stak er bovenuit en wist op creatieve en inspirerende wijze om te gaan met nieuwe materialen. 'Het bouwen is leuker geworden', zo tekende de jury op.

Trofee

De nieuwe trofee past goed bij de ambities van de gemeente Bergen op Zoom. De gemeente stimuleert de Biobased Economy, een economie die niet meer op fossiele grondstoffen zoals olie draait maar gebaseerd is op groene grondstoffen. "Vastenavend leent zich daar goed voor en de prachtige creaties van de Bergse bouwclubs bieden een mooi podium om een vertaalslag te maken naar meer milieuvriendelijke en biobased materialen."

Wisselbeker

De biobest Trofee is een wisselbeker. De trofee is gemaakt door kunstenaar Koen van der Steen. Deze wisseltrofee verbeeldt de zoektocht naar (her)bruikbare materialen. Het beeld van de strandjutter is ook daadwerkelijk omgezet naar het beeld van de Trofee. Een jutter met lieslaarzen en zuidwester herrezen uit hennepvlies. Een jutter die met z'n gevonden schatten terug keert van de slikken naar z'n bouwkot, naar de leut. Die met z'n feestneus aan de slag gaat met al het moois wat hij heeft gevonden, en wat net zoals zijn tweede huid ook weer vergaat.[l]