Alzheimercafé Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Het Alzheimercafe Bergen op Zoom is op 25 maart met als onderwerp: Jonge mensen met dementie, in Woonzorgcentrum "Het Nieuwe ABG", Van Dedemstraat 13, met voldoende parkeergelegenheid aan zowel voor- als achterzijde, achter de slagboom. Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur.

Gastsprekers:
1. Freek Gillissen, werkzaam als verpleegkundig consulent bij het Alzheimer Centrum VUMC (Academisch ziekenhuis en medische faculteit verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam).
2. Monique Stroecken, werkzaam als trajectcoach bij Stichting Groenhuijsen, specifiek voor jonge mensen met dementie.
De doelgroep jonge mensen met dementie wordt groter. Bij het woord dementie denkt men in eerste instantie aan problemen met het geheugen.

Bij de categorie die we vanavond bespreken vallen juist de veranderingen in het gedrag op. Het gaat mis op het werk; in het huishouden en ook met het taalgebruik. Het kan leiden tot onzekerheid en spanningen. Je herkent de gedragsveranderingen niet meteen als verschijnselen van dementie.

Doordat jongere mensen met dementie vaak nog een actieve rol in de maatschappij en een gezin met kinderen hebben, zien we complexe problemen die niet altijd herkend worden. In een vraaggesprek met Freek informeren we onze bezoekers over de vraag, waarin deze vorm zich specifiek onderscheidt ten opzichte van andere vormen. Daarna wordt een videoportret vertoond waarbij een inkijkje wordt gegeven in de gevolgen voor de omgeving en/of de mantelzorg.

Na de pauze geeft Monique een toelichting op het plan van aanpak als trajectcoach. De bezoekers krijgen deze avond ruimschoots de mogelijkheid vragen te stellen. Het belooft een interessante avond te worden, vol met ideeƫn en tips voor thuis en de mensen inde omgeving van de mens met dementie.

Bijeenkomsten
De volgende bijeenkomsten van het Alzheimercafe Bergen op Zoom vinden plaats op de maandagen: 29 april (thema: persoonsveranderingen), 27 mei (thema: behouden van eigen regie) en 24 juni (thema: mantelzorgondersteuning).
Meer informatie: De heer Raymond van Oosterbos (coƶrdinator), tel. nr. 06-21971470, e-mail: raymond.van.oosterbos@alzheimerwb.nl.
Er is ook een informatiestand aanwezig van Alzheimer Nederland, met informatie over de verschillende vormen van dementie, tips over omgang en bejegening enz. [l]