Afbeelding
Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Zesenzestig bomen Rijtuigweg naar de vlakte

BERGEN OP ZOOM - De werkzaamheden aan de Rijtuigweg zijn begonnen. Maandag is de gemeente gestart met de kap van 66 zieke kastanjes. Slechts 12 exemplaren blijven staan. Maar omwonenden hoeven niet bang te zijn voor een leeg aangezicht. Nog voor half april wordt het grootste deel van de 114 nieuwe bomen al aangeplant.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De storm van 10 maart heeft niets te maken met de nieuwe plannen voor de bomen aan de Rijtuigweg. Want de bewoners hadden de brief waarin ze uitgenodigd werden voor de informatiebijeenkomst toen al dagen in huis. Maar de drie bomen die neergingen tijdens de storm en meerdere auto's zwaar beschadigden maakten wel het probleem nog eens extra pijnlijk duidelijk. "Veel van de kastanjes die er staan zijn gewoon te ziek. Tot die conclusie waren wij als gemeente ook al gekomen. Maar je moet een traject doorlopen voordat je officieel mag starten met kappen. Dat hebben we doorlopen en dat kost nou eenmaal tijd. Dus we zijn dan ook blij dat de kap nu van start is gegaan en dat er een mooi nieuw plan ligt waar zowel inwoners als de vereniging binnenstad zich in kan vinden", legt wethouder Van der Velden uit.

Plan

Het nieuwe plan werd vorige week in Gebouw-T gepresenteerd aan de bewoners van de straten. En daar waren de meeste reacties positief. In totaal gaan er 66 bomen naar de vlakte. Slechts 12 kastanjes zijn gezond genoeg om te blijven staan. "De verenging binnenstad wilde graag meer bomen behouden, maar dat bleek gewoon niet mogelijk gezien de veiligheid", legt de wethouder uit. Toch zal de Rijtuigweg en de Rijtuigweg-Zuid zeker niet leeg worden. En worden namelijk 114 nieuwe bomen aangeplant. "We proberen zoveel mogelijk om die nieuwe bomen nog voor half april te planten. Daarna kan het namelijk niet meer vanwege het seizoen. Als niet alle 114 bomen op tijd geplant kunnen worden, zal het restant in november worden geplant", legt wethouder Van der Velden uit.

'We starten ook
meteen met nieuwe
bomen aanplanten'

Soorten

De gemeente heeft ervoor gekozen om maar liefst 17 verschillende soorten bomen aan te planten. Daarmee krijgen de straten een heel divers gezicht. Als grote bomen is er met name gekozen voor de eik, beuk en iep. Maar er worden ook diverse kleinere sierbomen geplaatst. "Zo houd je een divers straatbeeld. En bovendien voorkomen je dat wanneer er een bomenziekte uitbreekt, alle bomen daardoor geraakt worden. Dat is nu bij de kastanjes wel het geval."

Inspraak

In juni gaat de gemeente opnieuw met de bewoners om tafel. Dan wil de gemeente in gesprek gaan over het overige groen in de straten. Zo bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om nog extra struiken te planten of bloemenweides aan te leggen.

Ook zal er in juni een screening plaatsvinden van het wegdek. Dat krijgt sowieso een upgrade, maar hoe dat eruit gaat zien is nog niet zeker. "Daar is in principe ook geen geld voor, dus we kunnen niet alles ingrijpend aanpakken. Maar bijvoorbeeld met herbestratingen kunnen we wel de weg aanpakken."[l]

Afbeelding