Leerkrachten en leerlingen van BS Lodijke met mondkapjes op het schoolplein
Leerkrachten en leerlingen van BS Lodijke met mondkapjes op het schoolplein

Leerlingen en ouders Lodijke met mondkapjes tegen zieke leerkrachten

BERGEN OP ZOOM - Op het schoolplein van Brede School Lodijke (Bergse Plaat) hebben zo’n 600 kinderen, leerkrachten en ouders donderdagmiddag laten zien hoe bezorgd ze zijn over de gezondheid van hun juffen en meneren. Voorzien van beschermende mondkapjes hebben de leerlingen hun leerkrachten een hart onder de riem gestoken en ze gevraagd om vooral niet ziek te worden. Want dat zou hele nare gevolgen kunnen hebben.

Omdat invalleerkrachten ontzettend lastig te vinden zijn, worden de kinderen bij ziekte van hun leerkracht steeds vaker verdeeld over andere groepen of uiteindelijk – als de vaste leerkracht langer ziek blijft – tijdelijk naar huis gestuurd. Een situatie die heel vervelend is voor kinderen, ouders en school! En helaas een situatie die niet op zichzelf staat, maar landelijk een groot probleem vormt.

De actie op Lodijke is onderdeel van de landelijke actieweek die door de onderwijsbonden is georganiseerd in aanloop naar de stakingsdag van vrijdag 15 maart. Natuurlijk lijkt deze actieweek op het eerste gezicht alweer een ordinaire schreeuw om meer geld, meer salaris. Maar voor de leerkrachten is het veel meer dan dat: het is een verzoek om aandacht, een beroep op de overheid, een smeekbede aan de maatschappij: red de kwaliteit van ons onderwijs!

Vorig jaar heeft het basisonderwijs weliswaar een extra financiële impuls gekregen om , maar aangezien leerkrachten nog steeds tot de slechtst betaalde werkenden met een Hbo-opleiding behoren, zal de overheid opnieuw een duit in het zakje moeten doen om de kloof te dichten. Dan pas wordt het voor studenten aantrekkelijker om te kiezen voor een baan in het onderwijs.

Tekort

Volgens gegevens van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen loopt het landelijke tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs op van ruim 2000 op dit moment naar ruim 11000 in het schooljaar 2027 – 2028! Dat betekent dus, dat over pakweg 9 jaar ruim 250.000 kinderen in de basisschoolleeftijd geen leerkracht zullen hebben. De basiskennis en basisvaardigheden zullen dan bij veel kinderen niet gelegd kunnen worden.

Deze week is een landelijke actieweek georganiseerd door de onderwijsbonden, die deze dramatische ontwikkeling onder de aandacht willen brengen. Er wordt in alle sectoren van het onderwijs (het basis-, het middelbaar-, en hoger onderwijs) een actieve inzet van de overheid gevraagd om het tij te keren. Stakende en actievoerende leraren vragen om maatregelen, die ervoor kunnen zorgen, dat er in de nabije toekomst goed opgeleide collega’s verwelkomd kunnen worden op alle scholen in Nederland. [l]