Wit geeft mat in vier zetten
Wit geeft mat in vier zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Matige resultaten in de zaterdagcompetitie

BERGEN OP ZOOM - De drie zaterdagteams van de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV speelden op zaterdag 16 maart een uitwedstrijd in de landelijke schaakcompetitie. Het tweede team behaalde een gelijkspel, beide andere teams verloren.

BSV 1 reisde naar Goes, om daar tegen het eerste team van de plaatselijke vereniging te spelen. Helaas was één van de Bergse spelers op het laatste moment door ziekte verhinderd, waardoor het team al met een achterstand begon. Freek Schouten en Tony Peleman wonnen hun partij, Edwin van Dongen en Marcel van Herck speelden remise. Er werd verloren door Erwin Kalle, Arjon Severijnen en invaller Hans Nunnikhoven. Na dit 3-5 verlies staat het eerste team op de zevende plaats in een poule van tien teams.

BSV 2 speelde in Axel tegen S. Landau 2. Henry Groenveld en Abdulhamid Hussein wonnen hun partij. Remise werd behaald door Oliver de Hert, Alexander Bruschke, Bas van de Putte en René Paardekam; Omdat René Punt en Ronny Liekens verloren, was de eindstand 4-4. Ondanks dit gelijkspel staat BSV 2 nog steeds op de laatste plaats in de poule. De twee resterende ronden zal dit team matchpunten moeten scoren om een plaats in de vierde klasse te behouden.

BSV 3 reisde de andere kant uit: in Tilburg werd de sportieve strijd aangegaan met team 5 van De Stukkenjagers. Het Bergse team was op alle borden zwakker dan de tegenstander, maar dar maakte de vechtlust er niet minder om. Teamleider Piet Bruys won zelfs zijn partij. Laurens Quinten, Pieter-Jan Demmers en Jan Haverhoek wisten een remise uit het vuur te slepen. Danny Lindhout, Wesley Hopmans, Alexander van ‘t Hoff en jeugdspeler Dion Winterberg verloren hun partij. Door deze 2½-5½ nederlaag blijft ook BSV 3 op de laatste plaats staan. Om degradatie te ontlopen zal het derde team in de laatste ronde een grote overwinning moeten boeken op het team dat op de voorlaatste plaats staat.

Schaakstelling

De vorige schaakstelling was: Wit: Kg1, Da4, Ta1, Td1, Lg2, Pc3, pionnen a2, b4, c4, f2, g3, h2. Zwart: Kg8, Db6, Ta8, Tf8, Pd4, Pg4, pionnen a7, b7, e5, f7, g7, h7. Zwart geeft mat in maximaal 3 zetten door 1… Pf3+. Op 2. Kh1 volgt 2… Pxf2 mat. Na 2. Kg1 geeft zwart meteen mat door 2… Dxf2 mat. Op 2. Lxf3 volgt 2… Dxf2+ 3. Kh1 Dxh2 mat.

In de nieuwe stelling geeft wit mat in 4 zetten. [l]