Pastoraal hoekje

Datumprikkers

Ik heb er vandaag al twee gemaakt en straks maak ik nog een derde. De vergaderingen ter voorbereiding op Pasen en de activiteiten voor volgend jaar moeten namelijk eerst gepland worden. En dan is het de kunst om je leven niet te laten regeren door je agenda. Om niet iedere avond vol te zetten met afspraken, maar ook eens ruimte te laten voor het spontane, voor het niet-hoeven.

Het zou een goed vastendoel zijn. Zo maar één ding uit je leven wat je eigenlijk wel zou willen veranderen. En Jezus spoort ons aan: "Maak je dus niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal zich wel bezorgd maken over zichzelf."

In deze vastenperiode, de veertig dagen voor Pasen, kunnen we allemaal aan de slag gaan met één doel. Eén ding wat voor meer innerlijke ruimte zorgt. Dat kan minder werken zijn, of minder snoepen, of meer aandacht schenken aan anderen. Als je hier veertig dagen aan werkt, ontstaat er ruimte. Innerlijke ruimte, voor een onbezorgder leven, een leven van vertrouwen. Grote woorden? Ja. Maar wel woorden die van zichzelf al rust geven, als bemoediging: het is te doen!

Fredi Hagedoorn, pastoraal werkster Lievevrouweparochie. [l]