Impressie van de vijf klasseboerenbedrijven. FOTO NATASJA
Impressie van de vijf klasseboerenbedrijven. FOTO NATASJA Natasja

Nieuw: Klasseboeren Brabantse wal

BERGEN OP ZOOM - “Heb je de neus van een varken wel eens aangeraakt? Wil je weten hoeveel aardappelen er aan een plant zitten? Wat eten en drinken koeien? Hoeveel knolselderij-planten of wortels groeien er op 1 hectare? Kunnen kippen en konijnen samen in 1 verblijf? Waarom heeft een trekker een zwaailamp?” Hoelang draagt een koe haar kalfje?

Je kunt het binnenkort allemaal zelf vragen, aan de boer en de boerin! Samen met de hele klas op bezoek bij een boer bij jou in de buurt.

Vijf boeren zijn samengekomen om met elkaar klasseboeren Brabantse wal op te starten, zij wonen in de gemeentes Bergen op zoom en Steenbergen. Deze vijf boerenfamilies vinden het erg belangrijk dat kinderen van alle leeftijden zelf moeten kunnen ervaren hoe het is op een boerderij, en of dat nu een akkerbouwbedrijf, een melkveebedrijf of een zorgboerderij met varkens is, dat maakt het juist zó erg leerzaam.

Klasseboeren

Klasseboeren zijn boerenbedrijven door heel Brabant en Gelderland die een veilige en interessante omgeving aanbieden voor het leren in de praktijk. De Agrarische ondernemers zijn didactisch goed onderlegd, gecertificeerd en aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland en bieden scholieren de kans om van het boerderijleven te komen leren. Leren door beleven!

Een praktijkles voegt heel veel toe aan de theorie. Op de boerderijen is altijd veel te zien en te beleven. Kinderen mogen meehelpen de dieren of planten te verzorgen, klusjes doen, krijgen een rondleiding, er zijn diverse doe-opdrachten en allerlei activiteiten die aansluiten op de lesstof in de klas. Kortom, te veel om op te noemen!

Kerndoelen gerelateerd aan boerderij-educatie

Leren doen kinderen onder ander op school en thuis, maar ook buiten. Op een boerderij leer je door beleven. De aangeboden leerstof sluit aan bij de kerndoelen van het onderwijs. O.a.: Beleven, natuur & techniek, discussiëren, samenwerken, woordenschat, cultuur, rekenen & meten, mens & natuur, gezondheid & voeding en Milieu. De leerkracht overlegd met de klasseboer wat hij/zij graag wil laten leren & beleven.

Veel kinderen (en jongeren) hebben geen idee meer waar de melk vandaan komt, hoe een aardappel groeit en waarvan brood wordt gebakken. Bij de Klasseboeren leren ze op een praktische en aansprekende manier van alles over: de herkomst en productie van ons voedsel; het belang van natuur en milieu; de zorg voor een goede leefomgeving.

Weten wie ze zijn?

Ben je benieuwd naar de klasseboeren in je eigen omgeving? Kijk eens op www.klasseboeren.nl, voor alle info en regel direct een bezoek. Ook hebben de klasseboeren Brabantse wal een pagina op facebook en Instagram: klasseboerenbrabantsewal. [l]