pedaleurs jaren 80
pedaleurs jaren 80 onbekend

De Pedaleurs vieren dit jaar hun 50 jarig jubileum

BERGEN OP ZOOM - Rijwieltoerclub de Pedaleurs uit Bergen op Zoom is opgericht op 21 oktober 1969 en is dus aan zijn vijftigste verenigingsjaar begonnen.

De leden van het eerste uur waren Ad van Schilt, Bart Aertsen, Jan de Mooij, Jan de Crom, Herman Lindeman, Jan Sebregts en Frans Nelissen. Van het huidige ledenbestand is Jeroen van der Ploeg lid vanaf 1971 en Piet Brocatus en Mario van den Boom sinds 1972.

De Pedaleurs zijn de eerste toerfietsvereniging in Bergen op Zoom en zijn ook de eerste fietsvereniging met een mountainbike afdeling. Door tijdig in te zetten op het mountainbiken is de club de laatste jaren weer flink gegroeid.

De mountainbike en de racefiets vullen elkaar prima aan. Veel leden die beginnen op de mountainbike gaan er na verloop van tijd ook het toeren op de racefiets bij doen.

Momenteel telt de club 60 leden, die onderverdeeld in drie verschillende teams de fietssport beoefenen, te weten team toer voor ritten op de racefiets, team MTB voor ritten op de mountainbike en team clinics voor begeleiding van groepen mountainbikers. Er zijn leden die aan meerdere of alle teams meedoen.

Verschillende teams

Team Toer vertrekt iedere zondagochtend vanaf medio maart tot medio oktober vanaf het clublokaal Café Jan Krijnen aan de Dubbelstraat voor een toertocht door West Brabant, Zeeland, Vlaanderen of Zuid Holland.

Team MTB vertrekt het hele jaar op zaterdagochtend vanaf het clublokaal Partycentrum ’t Appeltje aan de Balsedreef voor een mountainbikerit door de prachtige omgeving van de Brabantse Wal.

Bij beide teams staat het motto: 'samen uit, samen thuis' hoog in het vaandel. Er wordt dan ook in verschillende groepen gereden met verschillende gemiddelde snelheden.

Team Clinics verzorgt zoals de naam het zegt, mountainbikeclinics voor groepen. Ook deze starten vanaf ’t Appeltje en vanaf diverse Scholengemeenschappen in de gemeente Jaarlijks wordt er een introductiecursus voor mensen die willen leren mountainbiken gegeven. Vanuit deze cursus stromen er iedere keer weer enkele deelnemers door naar het lidmaatschap van de club.

Tevens verzorgen de Pedaleurs enkele keren per jaar zogenaamde Kids Rides voor kinderen van 6 tot 12 jaar om ook de jeugd bij de fietssport te betrekken.

Vijfentwintig jarig bestaan

In 1994 bij het vijfentwintig jarig bestaan van de club hebben de leden een vierdaagse tocht gereden, die de Ronde van Nederland genoemd werd. De eerste dag van Bergen op Zoom naar Heemskerk, de tweede rit naar Heeg in Friesland, de derde rit naar de Veluwe en de vierde dag weer naar Bergen op Zoom.

Viering vijftig jarig bestaan

In 2019 houden we het bij een driedaagse die richting Hellendoorn in Overijssel zal gaan. Daar zullen de toerfietsers en de mountainbikers drie mooie tochten gaan fietsen op 20, 21 en 22 september.

Ter voorbereiding staat op 15 juni een tocht in Limburg op het programma.

Op 20 oktober wordt voor leden en belangstellenden een jubileumrit voor racefietsen en mountainbikes georganiseerd vanaf ’t Appeltje. Uiteraard volgt er met betrekking tot dit evenement te zijner tijd nadere info.

Op 2 november wordt het jubileumjaar afgesloten met een feestavond voor de leden.

Kortom de Pedaleurs gaan er in 2019 iets moois van maken.[l]

team MTB
team Toer