Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

FvD grote winnaar in Woensdrecht

BERGEN OP ZOOM - Forum voor Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Verkiezingen. Zowel landelijk, als in Bergen op Zoom. In de gemeente kreeg FvD ruim 16 procent van de stemmen, en in Noord-Brabant in totaal ruim 14 procent. En dat is goed voor maar liefst negen zetels voor de partij waarbij er drie Bergenaren op de lijst stonden.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Op 34 plekken in de gemeente Bergen op Zoom gingen op woensdag 20 maart om 7.30 uur de deuren van de stembureaus open. Van het meest noordelijke stembureau in 't Blickvelt in Woensdrecht tot het meest zuidelijke in de Beukenhof in Putte. Alle elf waren ze herkenbaar aan de grote vlaggen die buiten stonden en de vele bordjes en pijltjes die naar de ingang wezen. En allemaal werden ze bemand door enthousiaste vrijwilligers die er alles aan deden om de verkiezingen gestructureerd en betrouwbaar te laten verlopen. Op de meeste plekken zaten ze er tot diep in de nacht. Want pas nadat de deuren van de stembureaus om 21.00 uur sloten kon er geteld gaan worden.

Uitslag

Voor Eric de Bie, Camiel van der Meeren en Maikel de Bekker was er reden voor groot feest. De Bergse leden van FvD zagen hun partij een mokerslag uitdelen. Forum voor Democratie kwam vanuit het niets met maar liefst 9 zetels de Provinciale Staten binnen. Zowel in Bergen op Zoom als Woensdrecht, Steenbergen, Roosendaal als Tilburg kwam de partij als winnaar uit de bus. Alleen de VVD is groter in Noord-Brabant. De partij sleepte 10 zetels in de wacht. Ook GroenLinks maakte indruk. De partij groeide van 3 naar 5 zetels. De grootste verliezers zijn de SP en de PVV. De SP slonk van 9 naar 5 zetels en de PVV verloor drie van haar zeven zetels. Ook het CDA en de PVDA leverde een zetel in ten opzichte van 2015.

Bij de Waterschappen kwam de uitslag op partijniveau een dag later. Ons Water kon in Bergen op Zoom op de meeste stemmen rekenen. Van de 22.500 mensen die hun stem uitbracht, kozen er ruim 7500 voor Ons Water. De VVD kreeg in Bergen op Zoom net geen 4000 stemmen en de PvdA, Water Natuurlijk, West-Brabant Waterbreed, CDA én 50plus konden allemaal op ongeveer 2000 stemmen rekenen. In Noord-Brabant was VVD echter wel de winnaar met ruim 55.000 stemmen. Ons Water haalde er net geen 50.000 binnen en werd daarmee de op één na grootste.

Telproces

De uitslag van de Provinciale Staten verkiezingen en de Waterschapsverkiezingen kwam in fases. Woensdagnacht werden op partijniveau de stemmen geteld voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. Dat gebeurde ter plaatse op de stembureaus. Dat liep in 2018 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen mis. Toen was een hertelling nodig waardoor er na het bekend maken van de uitslag toch nog een zetel van partij verschoof. Daarom nam de gemeente Bergen op Zoom dit jaar deel aan de landelijke pilot Centrale Stemopneming. In de sporthal aan de Gagelboslaan werden de stemmen donderdagochtend herteld op partijniveau. Vervolgens werden ook de stemmen per kandidaat en de stemmen van de waterschappen geteld. Eerst per lijst, en later pas per kandidaat. De uitslag van de Waterschapsverkiezingen per kandidaat werd maandag bekend gemaakt, na het drukken van deze Bode. De centrale telling in de sporthal was vrij toegankelijk voor geïnteresseerden en moet de betrouwbaarheid van het telproces vergroten.

Opkomstpercentage

In totaal gingen er voor de Provinciale Staten in Bergen op Zoom net geen 25.000 mensen naar de stembus. Dat is 49 procent van de stemgerechtigden. Landelijk gezien is dat weinig, aangezien daar het gemiddelde op 56,1 procent lag. Maar vergeleken met 2015 was het voor de gemeente wel een flinke toename. Toen ging slechts 41,8 procent van de inwoners naar de stembus.

Voor de waterschappen waren er meer mensen stemgerechtigd dan voor de Provinciale Staten. Voor de Provinciale Staten dien je namelijk in bezit te zijn van een Nederlands paspoort. Voor de waterschappen komt iedere inwoners boven de 18 jaar in aanmerking om te stemmen. Ook wanneer deze geen Nederlands paspoort heeft. Bij de waterschappen lag het opkomstpercentage in Bergen op Zoom op 44,9 procent. En dat was historisch hoog, tot blijdschap van Dijkgraaf Kees Jan de Vet: "Natuurlijk ben ik daar ontzettend blij mee. De inwoners van Midden- en West-Brabant zijn zeer betrokken bij het waterschap."[l]