Jan Quist 40 jaar schoenmaker
Jan Quist 40 jaar schoenmaker Foto: Quist Schoenen

Schoenmaker Jan Quist viert 40 jarig jubileum

HALSTEREN - Een zool vervangen, een verhoging onder de schoen zetten, afwikkelbalken maken, na veertig jaar vind schoenmaker Quist de veelzijdigheid van zijn werk nog altijd het leukste wat er is.

Eigenlijk is het me met de paplepel ingegoten. Mijn vader en opa waren allebei schoenmaker. Toen ik als kleine jongen naar school ging kwam ik langs de schoenmakerij van mijn opa, dan ging ik even kijken en kreeg een glas karnemelk.

In 1979 moest je nog 2 diploma's hebben om dit beroep uit te mogen oefenen. In Rotterdam kreeg ik les van onder andere Frans Klerkx, hij was een schoenmaker in hart en nieren. Een mooie tijd.

Schoenmakersgilde
Jan Quist: "Wat een Zunndap is voor een brommerliefhebber, is de industriƫle aflapper van het merk Moenus uit 1943 voor mij. Het is een zeldzame machine, afkomstig uit een bekende Nederlandse schoenfabriek. Onderdelen zijn niet meer vast te krijgen. Als er iets aan de machine is, kost dat soms een dag sleutelen, maar daarna loopt hij weer als een zonnetje. Het mooie van deze machine is dat we o.a. Van Bommel en Floris van Bommel op originele wijze kunnen naaien. We zijn aangesloten bij het Schoenmakersgilde. We hebben de originele onderwerken van Van Bommel en Floris van Bommel. Het grote voordeel is dat de schoen hierdoor soepeler blijft en er weer uitzien als nieuw."
Quist Schoenen Halsteren, Dorpsstraat 188, 4661 HW Halsteren, 0164-686074 [l]