Gea Vriens met haar Border Collier
Gea Vriens met haar Border Collier Foto: Privebezit Gea Vriens

'Dieren poseren niet voor een foto'

HALSTEREN- Dat het niet bepaald de makkelijkste tak van de fotografie is, geeft dierenfotograaf Gea Vriens meteen toe. Je hebt er veel geduld voor nodig, en ligt vaak plat op de grond voor de perfecte foto. Toch doet Gea niets liever, en heeft ze van haar hobby haar beroep gemaakt.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Dat de Halsterse Gea Vriens goede foto's kan maken, weten lezers van de Bergen op Zoomse Bode al langer. Want Gea's verhalen en foto's zijn al jaren terug te vinden in deze krant. Maar sinds het begin van dit jaar is ze naast haar werkzaamheden voor De Bode ook een eigen bedrijfje begonnen. Niet in het fotograferen van evenementen of nieuwswaardige gebeurtenissen, maar in iets heel anders: het fotograferen van huisdieren.

Fotografie

"Fotograferen heb ik altijd leuk gevonden", legt Gea uit. "Ik was zestien jaar toen ik mijn eerste spiegelreflexcamera kocht. Daarmee maakte ik veel foto's. Gewoon voor het plezier." Een cursus of opleiding volgen deed ze nooit. Tot 2013. Toen besloot ze na jaren eigenlijk amper foto's te hebben gemaakt een nieuwe camera te kopen en een cursus te gaan volgen. "Dat beviel zo goed dat ik daarna nog diverse aanvullende cursussen heb gevolgd. En daarna ben ik zelfs de fotografie opleiding gaan doen in Breda." En het was tijdens die opleiding dat ze haar ene passie met de ander kon verbinden. Want naast een liefde voor fotografie, heeft Gea ook een liefde voor dieren.

Dieren

"Mijn liefde voor dieren is er altijd geweest. Vroeger thuis had ik een konijn en een hondje. Ook nu heb ik een hond, een Border Collie van 1 jaar." Ze besloot daarom nog een specialistische cursus op het gebied van dierenfotografie te volgen. Maar pas toen ze met haar hond door het bos liep, ontdekte ze wat ze nou écht wilde fotograferen. "Ik kwam natuurlijk veel hondenbezitters tegen met hun dieren. En toen viel me op dat ze allemaal zo enthousiast over hun hond vertellen. Daardoor kwam ik op het idee om mezelf te richten op het fotograferen van huisdieren." In haar foto's probeert ze het karakter van het dier te vangen, precies zoals het baasje zijn dier kent. "Mijn slogan is dan ook: een mooie foto voor nu en een prachtige herinnering voor later."

Eigen gang

Een makkelijk beroep is het niet. Dat geeft Gea eerlijk toe. "Het kan veel tijd kosten en je ligt vaak plat op de grond te wachten op het juiste moment voor de foto. Dieren zijn nu eenmaal niet te sturen. Honden kennen natuurlijk vaak wel een aantal commando's. Maar katten bijvoorbeeld gaan lekker hun eigen gang." Ze heeft dan ook veel geduld nodig tijdens het maken van haar foto's. Maar uit het resultaat haalt ze veel voldoening. "Wanneer de mensen zeggen dat ze blij zijn met de foto's en hun huisdier erop staat zoals die is dan is mijn opdracht geslaagd. Laatst fotografeerde ik bijvoorbeeld nog een ziek paard. Die mensen waren ongelofelijk blij met de foto's die voor hun een bijzondere herinnering zijn. Dat vind ik heel erg mooi."

Meer informatie? Ga naar www.geavriensfotografie.nl.[l]