Onderweg naar Santiago de Compostela. FOTO HENK MELISSEN
Onderweg naar Santiago de Compostela. FOTO HENK MELISSEN Henk Melissen

Wandelend of fietsend naar Santiago de Compostela

BERGEN OP ZOOM - Als je een keer in je leven een verre wandeling of fietstocht wilt maken, kun je natuurlijk alle kanten op. Maar… als je overal van de natuur wenst te genieten, je heel veel cultuur wilt opsnuiven en je houdt van leuke ontmoetingen met andere mensen, dan is een wandeling of fietstocht naar Santiago de Compostela in Noord-Spanje het ultieme doel.

Vanuit Nederland is het ongeveer 2500 km. Je kunt er 3 maanden voor uittrekken als je te voet gaat, of ongeveer een maand als je met de fiets gaat. Maar in het zuiden van Frankrijk, vanuit St. Jean Pied de Port, een belangrijke pelgrimsstartplaats, is het ongeveer 800 km. En… je kunt de reis ook in etappes verdelen.

Op de Camino kun je, als je lid bent van de St. Jacobusvereniging, met je Credential, je stempelpaspoort, slapen voor een klein prijsje in een herberg. Je ontmoet er medepelgrims en vaak houd je er vriendschappen aan over. Een prachtige film over de Camino is: The Way.

Wil je meer weten over het wandelen en fietsen naar Santiago de Compostela, kom dan op 6 april naar Roosendaal. Santiagocafé 6 april van 15.00 tot 18.00 uur, Outdoor & Travel Outfitters, Rucphensebaan 24A, 4706 PJ Roosendaal, tel. 0165-528305, wil@outdoor.org. Gratis toegang (graag wel even opgeven).

Je kunt met al je vragen terecht bij ervaren Caminogangers. Tevens zal er een stand zijn waar je boeken, anti-dikke-vingerstokjes en een Jacobsschelp kunt kopen. Je kunt informatie krijgen over de Jacobusvereniging, een paklijst meenemen e.d. De opbrengst van die verkoop gaat naar het Straatkinderenproject Karunalaya in Chennai, India. Zegt het voort! Kom 6 april naar Roosendaal. [l]