Twee miljoen vrouwen in de overgang; toch een taboe

BERGEN OP ZOOM - Het leven van vrouwen ondervindt grote impact van de hormonen. Denk alleen al aan de puberteit, zwangerschap en seks. En daar hoor je volop over en daardoor weten we er ook veel meer van. Echter de Overgang… dat is een ander verhaal. De mogelijke symptomen en impact van deze levensfase zijn veelal onbekend. Misschien zelfs wel een taboe. We praten er minder gemakkelijk over.

Op dit moment zijn er in Nederland bijna 2 miljoen vrouwen tussen de 45 en 60 jaar in de Overgang. Daarvan werkt circa 1.2 miljoen in een betaalde baan. Tel daarbij op mantelzorgtaken, opgroeiende pubers (nu we steeds later kinderen krijgen). Stress is een trigger voor klachten.

Vier op de vijf vrouwen ervaart tijdens de Overgang symptomen. Welke symptomen en in welke mate is voor elke vrouw anders. Van de welbekende opvliegers heeft 76% van de vrouwen last. Minder bekende symptomen zijn angst- en paniekaanvallen, duizeligheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, vergeetachtigheid en onzekerheid. En natuurlijk kan dit doorwerken op hoe je je voelt en functioneert. Kennis en er over praten helpt om de regie te nemen en te houden.

Daarom is er van 8-14 april de Week van de Overgang met diverse activiteiten in het land. Op 9 april om 19.15 uur is er een lezing & workshop "Tem de draak van de Overgang" bij boekhandel Quist, Fortuinstraat 24 te Bergen op Zoom.

Onze focus is naast de fysieke impact van de Overgang op de mentale impact. De veranderende hormoonspiegels hebben ook impact op hoe je hersenen werken en dat is zeker iets wat veel vrouwen (en ook artsen) niet weten.

Je leert een aantal basisprincipes en tools van NLP die kunnen helpen om de ‘draak te temmen’. En natuurlijk is er ruimte voor vragen en uitwisseling. Deze activiteit is opgenomen in de agenda van de Week van de Overgang. Meer informatie en aanmelding vind je op www.weekvandeovergang.nl. [l]