De Lepelstraatse Boys JO15 werden net als de JO17 in december nog kampioen. Maar voor de teams is het hoofdveld cruciaal, omdat het B-veld vaak onbespeelbaar is. Daar komt door de investering van de gemeente nu verandering in.
De Lepelstraatse Boys JO15 werden net als de JO17 in december nog kampioen. Maar voor de teams is het hoofdveld cruciaal, omdat het B-veld vaak onbespeelbaar is. Daar komt door de investering van de gemeente nu verandering in. Foto:

Zeven ton voor SPADO en Lepelstraatse Boys

BERGEN OP ZOOM - De atletiekbaan van SPADO en het B-veld van de Lepelstraatse Boys worden deze zomer vernieuwd. Dat is nodig omdat de kwaliteit niet meer voldoet. SPADO grijpt die renovatie aan om haar atletiekbaan uit te breiden van zes naar acht banen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De gemeente Bergen op Zoom moet diep in de buidel tasten voor de renovatie van twee sportaccommodaties in de gemeente. Dat is nodig omdat de huidige kwaliteit niet meer voldoet. "Wij zijn als gemeente verantwoordelijk voor de accommodaties, dus deze kosten zijn niet te vermijden", legt wethouder Weys uit.

SPADO

Bij SPADO gaat het om een renovatie van de atletiekbaan met het daarbij behorende binnenterrein en de werpkooien op sportpark Rozenoord. Onder andere de kunststof toplaag van de baan wordt vervangen. Ook wordt de wortelopdruk aangepakt en moet het water beter weg kunnen. "De Atletiekunie heeft aan SPADO laten weten dat als er niets gebeurd, de vereniging vanaf 2020 niet meer aan de normen en eisen voldoet die zij stellen aan een competitie goedgekeurde atletiekbaan. Dat zou dus betekenen dat SPADO geen wedstrijd meer mag organiseren. Daarom moeten de aanpassingen op korte termijn worden uitgevoerd". Met de aanpassingen is zo'n 590.000 euro gemoeid. Ook wordt er meteen ruim 30.000 euro uitgegeven aan onderhoud dat sowieso al op de planning stond om uitgevoerd te worden.

Acht banen

SPADO grijpt de renovatie aan om zelf ook meteen de baan uit te breiden. De vereniging koesterde al langer de wens om van zes naar acht banen te gaan. Tijdens de Algemene Ledenvergadering is er bijna unaniem voor dat plan gestemd. Daarmee wordt SPADO, naast Breda, de enige vereniging in de Zuidwesthoek waar een atletiekbaan met acht banen ligt. Daardoor kunnen er ook weer grotere wedstrijden worden gehouden. De kosten voor de realisatie van de baan liggen wel bij SPADO. Die komen uit op zo'n 117.000 euro. "Ook het onderhoud van de banen komt bij SPADO te liggen", stelt de wethouder. "Wij zijn als gemeente verplicht te voorzien in de sportaccommodaties en het onderhoud. Dat doen we met de geplande werkzaamheden ook. Maar als de vereniging zelf twee extra banen legt, valt dat niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Lepelstraatse Boys

Ook bij de Lepelstraatse Boys staan er werkzaamheden op de planning. Het B-veld van de vereniging wordt aangepakt. Daar is momenteel veel sprake van wateroverlast. Het nieuwe veld zal daarom een O2 veld worden. Dat betekent dat er nog steeds 'gewoon' gras ligt, maar dat er een extra waterdoorlatende laag onder het veld komt te liggen. Daardoor droogt het veld snel, blijft het stabieler liggen en kan het veld veel vaker bespeeld worden zonder dat dit schade aan het veld oplevert. De aanleg van dit nieuwe veld zal de gemeente 95.000 euro gaan kosten.[l]

De werkzaamheden staan gepland voor deze zomer. Alle werkzaamheden, zowel bij de Lepelstraatse Boys als bij SPADO, moeten zijn afgerond voor het nieuwe seizoen van start gaat.