Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Russische studenten bezoeken Gertrudiskerk

BERGEN OP ZOOM - De St. Gertrudiskerk en de Peperbus kregen afgelopen week bijzonder bezoek. Studenten orgel, klavecimbel en beiaard van de staatsuniversiteit van het Russische St. Petersburg maakten tijdens hun achtdaagse reis aan de Lage Landen een stop in Bergen op Zoom. De studenten keken hun ogen uit, en grepen ook meteen de kans om even achter het orgel van de kerk plaats te nemen en muziek te spelen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Veel Bergenaren weten niet goed hoe bijzonder het klokkenspel en het orgel van de St. Gertrudiskerk zijn. Maar om dat echt te kunnen weten, moet je natuurlijk ook wel een beetje een kenner zijn. En dat zijn de studenten van de staatsuniversiteit van Sint Petersburg. Zij studeren aan de faculteit van Kunsten Orgel, klavecimbel en beiaard. En tijdens hun achtdaagse studiereis aan de Lage Landen brachten zij ook een bezoek aan Bergen op Zoom. Janno Den Engelsman en Meike Warmoeskerken gaven de studenten en hun professor Jozef Willem Haazen een rondleiding door de kerk en de Peperbus.

Contacten

Meike Warmoeskerken kent Haazen nog van vroeger. "Meike was mijn leerlinge, toen ik nog les gaf aan het instituut voor Beiaardkunst in Mechelen", vertelt Haazen enthousiast. "Inmiddels werk ik nu als professor aan de universiteit van Sint Petersburg. Daar zitten zo'n 25 studenten die een studie volgen naar de drie instrumenten klavecimbel, orgel en beiaard. Voor hen is een studiereis naar Nederland en België heel interessant. En aangezien ik Meike goed ken, is de connectie met Bergen op Zoom snel gelegd." Dat beaamd Warmoeskerken.

"Jozef belt eens in de paar jaar over deze reis, en dan helpen we hem natuurlijk altijd graag. Het is enorm leuk om deze studenten rond te leiden. Vooral als je ziet hoe gretig te zijn." En dat is zeker te zien. Want zodra de studenten het orgel zien, staan ze te springen om erop te spelen.

Orgel

Janno den Engelsman vertelt de studenten uitgebreid over het orgel. Dat stamt uit 1860 en werd gemaakt door de Bergse orgelmaker Cornelis Rogier. "Het werd gemaakt voor de Lutherkerk, maar toen die sloot werd het orgel hierheen verplaatst", legt Den Engelsman uit. Voor de studenten is het bijzonder om het oude instrument te mogen bespelen. En die kans grepen ze dan ook allemaal, nadat Den Engelsman het eerst even voor deed. Eén van de studenten legt enthousiast uit wat ze er zo mooi aan vindt. "De historie van het instrument, en het geluid. In Rusland staan orgels meestal niet in kerken. De akoestiek en de omgeving zijn hier echt prachtig."

De studenten bezochten tijdens hun achtdaagse reis veel verschillende plekken. Ze begonnen zaterdag in Antwerpen en reisden zondag naar Brugge waar ze een beiaardconcert gaven. Maandag bezochten ze Dordrecht, en dinsdag verbleven ze 's ochtends in Bergen op Zoom waarna ze die middag nog afreisden naar Zierikzee. Verder stonden ook nog Mechelen, Leuven, Asten en Hoogstraten op het programma. "Het is een drukke week", geeft Haazen lachend toe. "Maar het is de moeite zeker waard. De studenten verblijven in gastgezinnen, wat natuurlijk leuk is. En de instrumenten die ze deze reis bezoeken zijn gewoonweg prachtig."[l]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding