Passie-cantatedienst door HMR

BERGEN OP ZOOM - Zondag 7 april vindt er in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom om 16.00 uur weer de door HMR verzorgde jaarlijkse oecumenische Passie-Cantatedienst plaats. Dit jaar wel een heel bijzondere! Tijdens de dienst wordt een complete Markuspassion uitgevoerd die zich in de bibliotheek van J.B. Bach (185-1750) bevond en die Bach zelf meerdere keren uitvoerde.

Tot voor kort werd de passie toegeschreven aan Reinhard Keiser (1674-1739). Vermoedelijk ligt deze Noord-Duitse (voornamelijk opera-)componist wel aan de bron van het werk, maar notenmateriaal van anderen, o.a. Händel en niet in het minst van Bach zelf, hebben een sterke stempel op het werk gedrukt. Dat het werk door Bach gewaardeerd werd bewijst wel de aanwezigheid ervan in zijn bibliotheek en zelfs overgeleverd in zijn eigen handschrift! Ook muzikale invloeden van de Markuspassion op de Passionen van Bach zijn zeker aanwijsbaar. Zo worden de door Christus gesproken teksten ook in Bach’s Mattheuspassion door strijkers begeleid.

Hortus Musicus Religiosus brengt o.l.v. Koert Damveld met koor, solisten, orkest en b.c. het hele werk ten gehore tijdens de z.g. Cantatedienst in passiesfeer die HMR al weer heel wat jaren in de Veertigdagentijd realiseert. Bovendien nog wel in de context van een kerkelijke viering zoals dat ook in Bach’s tijd het geval was! Decennia geleden is deze passiemuziek door HMR al enkele keren eerder, maar indertijd in concertvorm uitgevoerd.

Zoals “A Festival of Lessons and Carols” oecumenisch liturgisch-muzikaal het Kerstfeest voorbereidt, zo leidt de Passie-Cantatedienst liturgisch-muzikaal de lijdenstijd en Pasen in. Tijdens deze oecumenische viering is er natuurlijk ook ruim gelegenheid voor samenzang. De orgels worden bespeeld door Janno den Engelsman en Toine Jimkes. Voorgangers bij deze dienst zijn pastoor Paul Verbeek en ds. Willem Vermeulen. De gebruikte kerkingang is die aan de zijde van de Kerkstraat. De bezoekers zijn vrij om aan het eind van de dienst een bijdrage doen in de gemaakte onkosten. [l]