Pastoraal hoekje

Gods mildheid …

De bijbel bevat vele wonderlijke verhalen over Gods mildheid. En één van de mooiste - uit Johannes 8 - lezen we aanstaand weekend.
Een vrouw is op overspel betrapt en ze wordt bij Jezus gebracht. Volgens de Joodse wet moest deze vrouw gestenigd worden, de man overigens ook, maar die is - vreemd genoeg - in het verhaal verdwenen. Jezus wordt aan deze doodstraf herinnerd door geleerde heren. En wat doet Jezus? Zonder op hun veroordeling te antwoorden, begint Hij op de grond te schrijven. Maar de geleerden bleven aanhouden! Jezus vroeg hen: "Wie van u een zuiver geweten heeft " - wie zonder zonde is - "die mag de eerste steen werpen." Toen schreef Jezus weer op de grond zonder de aanklagers nog aan te kijken. En ze dropen af, allemaal, de oudste het eerst. Jezus bleef alleen achter met de vrouw. Vervolgens heeft Hij tot haar gezegd: "Ook Ik veroordeel u niet; ga heen en zondig van nu af niet meer."
Dit verhaal staat al twee duizend jaar in de bijbel en toch hebben wij het nog niet door!

Mildheid is niet hetzelfde als gebrek aan oordeel. We kunnen in onze samenleving niet meer vooruit als het verschil tussen goed en kwaad volledig is vervaagd. Wat verkeerd is van de ander, blijft verkeerd, maar dat geldt ook voor onszelf. Dat oordeel moet helder zijn. Maar voor we tot véroordelen komen worden we uitgenodigd even na te gaan of we zelf brandschoon genoeg zijn om dat te doen. Zo niet, dan kunnen we die ander beter laten gaan voor de nieuwe kans waar we het zelf ook van moeten hebben.

Diaken Jan Foesenek - R.-K. Lievevrouweparochie. [l]