Blije gezichten bij de lancering van de website
Blije gezichten bij de lancering van de website Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Duurzaamheidswebsite officieel gelanceerd

BERGEN OP ZOOM - In het Binnenstadslab werd maandag de website duurzaambergenopzoom.nl officieel gelanceerd door de eerste 'duurzame doeners' en wethouder Andrew Harijgens van duurzaamheid. De duurzame doeners zijn organisaties en bedrijven die in de ontwikkeling van de website hebben meegedacht en die ook terug te vinden zijn op de site. Hiertoe behoren onder andere het Stadspodium, Millvision, Natuurpodium, Stichting EcoBoz, Stichting Energietransitie Bergen op Zoom en ook de Veiligheidsregio. Samen met de gemeente als initiatiefnemer presenteerden zij het resultaat.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het platform is voor en door duurzame doeners en van de Bergse gemeenschap; alle inwoners en organisaties (bedrijven, verenigingen, scholen, buurtorganisaties etc.) zijn uitgenodigd om duurzame projecten hier het podium te geven. “Als gemeente zoeken we hiermee nadrukkelijk de samenwerking en verbinding op met allerlei partners. We kunnen tenslotte alleen verduurzamen als we dat samen, in gedeeld eigenaarschap doen”, aldus wethouder van duurzaamheid Andrew Harijgens.
Daarom heeft de gemeente verschillende partijen, zoals burgerinitiatieven en bedrijven, gevraagd mee te denken en te bouwen aan het platform. Dat gebeurde in verschillende brainstormsessies. Ook voor de doorontwikkeling zal steeds de samenwerking worden gezocht. Meta Vrijhoef, voorzitter en oprichter van Stichting EcoBoZ: “Als je in alle fases van het proces meegenomen bent en écht inspraak hebt, kan ik daar alleen maar heel blij van worden.”

Doelen, nieuws en resultaten

Op de site zijn nieuwsartikelen te vinden, duurzame projecten die in de gemeente plaatsvinden, behaalde resultaten en een activiteitenkalender. Daarnaast worden de projecten steeds gekoppeld aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (de zogeheten Sustainable Development Goals of SDG’s). De bedoeling is dat steeds meer mensen zich aansluiten en laten zien op welke manier zij duurzaam bezig zijn.

Projecten

Op de website zijn al verschillende projecten te vinden. Eén daarvan is operatie Steenbreek. Dat heeft tot doel om de verstening tegen te gaan. Daarom neemt Bergen op Zoom maatregelen om de openbare ruimte te vergroenen. Maar aangezien ongeveer 40% van de stad in bezit is van particulieren, vraagt de gemeente ieders hulp. 'Iedere tegel eruit telt want groen is leven!' Ook is het biobased bouwen één van de projecten op de site. Daarin is de gemeente Bergen op Zoom een koploper. Dat zie je bijvoorbeeld in de openbare ruimte met Biobased facade van het viaduct, de trap in Halsteren, maar ook bij de Green Chemistry Campus. Via demonstraties en showcases brengt de gemeente samen met Millvision het innovatiewerk naar het grote publiek en kunnen ze praktijk gestuurd verder ontwikkelen.

Heb je zelf een project dat bijdraagt aan een duurzaam Bergen op Zoom? Ga naar de website en meld je project aan of mail naar: annemieke@duurzaambergenopzoom.nl.[l]

Binnenstadslab

Het binnenstadslab vind je aan het Zuivelplein 5. Het Binnenstadslab is elke dinsdag- en woensdagmiddag open voor iedereen die wil meedenken en meedoen in de Bergse binnenstad, en voor iedereen die aan de slag wil met verduurzaming.

In het binnenstadslab aan het Zuivelplein vind je alles over duurzaamheid