De fontein op de rotonde
De fontein op de rotonde Foto: Hanneke Marcelis

'Knalgroene' fontein is geen 1 april grap

BERGEN OP ZOOM - Toen de fontein aan de Burgemeester Stulemeijerlaan maandag op zijn plek werd gehesen, dachten veel Bergenaren dat het om een 1 april grap ging. De fontein is sinds de renovatie ineens opvallend groen. Maar een grap is het absoluut niet, verzekert gemeentewoordvoerder Erwin Stander.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Toen de fontein voor renovatie van zijn plek werd gehaald, was hij nog 'gewoon' ijzerkleurig. Maar uit historisch kleuronderzoek in naar voren gekomen dat de groene kleur die de fontein nu heeft historisch verantwoord is. En daarom is de fontein tijdens de renovatie groen gemaakt. Terwijl het imposante bouwwerk alweer op de rotonde stond, werd die kleur nog seccuur bijgewerkt door twee mannen van de smederij die de laatste hand aan het werk legden. "Uiteraard zal de kleur in de loop van de tijd wat vervagen, maar het is zeker niet zo dat dit iets van grondverf is en de fontein dus nog een andere kleur krijgt." Op 15 april wordt de fontein officieel in gebruik genomen.

Historie

De neogotische fontein is in 1914 vervaardigd door de in Bergen op Zoom geboren kunstsmid Janus Dingemans. Oorspronkelijk stond de fontein aan het Pastoor Joorenplein, maar toen in 1922 het HeiligHartbeeld daar werd geplaatst, is de fontein verplaatst naar de Burgemeester Stulemeijerlaan. In 2018/2019 is er groot onderhoud gepleegd aan de fontein.

De fontein kent vele opvallende onderdelen zoals kikkers, gevleugelde draken, honden- en vogelkopjes.[l]